Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 17.-23.7.2009

16-07-2009

Predsa prišli horúčavy, takže poľnohospodári sú určite vďačný za tie výdatné júnové dažde. Veď mnohým plodinám pomohli. A teraz je čas na suché počasie, ktoré praje žatve.

Poľné plodiny

V porastoch kukurice sa začína objavovať víjačka kukuričná. Ide o škodcu, ktorý spôsobuje značne škody najmä na skorých odrodách kukurice a pri napadnutí lahôdkovej kukurice sa táto stáva nepredajnou. V ostatných kukuriciach je prah hospodárskej škodlivosti až pri 50 %-nom napadnutí. Húsenice svojím žerom otvárajú vstupné brány pre rôzne hubové patogény, ktoré okrem iného neskôr produkujú aj nebezpečné mykotoxíny. Pri silnom poškodení dochádza k lámaniu stebiel kukurice. Motýle sú dlhé 12 – 15 mm s rozpätím krídiel 27 – 30 mm. Samičky majú predné krídla svetložlté až svetlohnedé, pri okraji s dvoma tmavými, zúbkatými, priečnymi čiarami. Zadné krídla sú slamovožlté. Samčeky sú menšie, štíhlejšie a tmavšie zafarbené. Vajíčko je dlhé 0,5 mm, okrúhle, sploštené, biele. Húsenica je dlhá 20 – 25 mm, sivožltá s tmavým sivým prúžkom na chrbte. Samičky kladú vajíčka prevažne na rub listov v strechovito usporiadaných skupinkách väčšinou po 15 – 30 kusov. Jedna samička môže naklásť 250 až 350 vajíčok. Húsenice po vyliahnutí sa zavrtávajú do listových stopiek, stopiek súkvetia, stebiel a vretena kukuričných klasov, v ktorých vyžierajú chodbičky a vyplňujú ich zvyškami požeru a výkalmi. V jednej kukurici ich môže žiť väčší počet. Často sa sťahujú z jednej rastliny na druhú. Okrem kukurice napáda aj konope, proso, cirok a chmeľ. Najlacnejšou ochranou pre poľnohospodára je dodržiavanie osevného postupu a správna agrotechnika. Kukuricu je treba kosiť čím nižšie pri pôde a zvyšky kôrovia na pozemku hlboko zaorať. Je možné vykonávať aj chemickú ochranu, pričom je vhodné striedať insekticídy s rôznym mechanizmom účinku, aby sa predchádzalo vzniku rezistencie.

V niektorých porastoch slnečnice je rozšírená alternáriová škvrnitosť slnečnice. Najväčšie škody spôsobuje toto ochorenie pri vzchádzaní slnečnice a to padaním klíčiacich rastlín. V neskoršom období poškodzuje asimilačnú plochu listov, negatívne ovplyvňuje vývoj nažiek, zhoršuje ich kvalitu a klíčivosť. Nažky môžu mať zníženú HTS aj obsah oleja. Napadnutie rastlín sa prejavuje hnedými až čiernohnedými škvrnami pozdĺž žilnatiny listov. Škvrny na listoch sa postupne zväčšujú, bývajú prepadnuté a môžu byť pokryté povlakom mycélia. Príznaky je možné spozorovať aj na stonke v podobe oválnych alebo beztvarých čiernych, matných alebo fialovo ružových škvŕn. Základom ochrany je likvidácia pozberových zvyškov, dodržiavanie osevného postupu a používanie zdravého osiva. Chemická ochrana sa aplikuje vo fáze 14 – 16 listov a počas kvitnutia.

Ovocné stromy

Momentálne prebieha rojenie, párenie a postupné kladenie vajíčok druhej generácie obaľovača jablčného. Jeho škodlivosť je pomerne významná, preto po jednom ošetrení proti každej generácii je bežnou záležitosťou. Samozrejme, čím vyššia poloha, tým nižšia škodlivosť, preto je možné v polohách nad 600 metrov nad morom aj neošetrovať, najmä proti tejto druhej generácii. A pri ekologickom prístupe k pestovaniu je ochrana chemickými prípravkami vylúčená. Termín ochrany prípravkami na báze inhibítorov tvorby chitínu, a to Dimilin 48 SC, Integro, Match 050 EC, Nomolt 15 SC a Rimon 10 EC, bude pre najteplejšie oblasti Slovenska pravdepodobne v druhej polovici 30. týždňa. Ostatné prípravky bude možné použiť neskôr, približne o ďalších 10-12 dní, kedy sa predpokladá hromadné liahnutie húseníc. Presnejšie termíny budú uverejnené o týždeň.

Vzhľadom na premenlivé počasie a intenzívne lokálne dažde, opätovne upozorňujeme aj na ošetrovanie proti chrastavitosti na jabloniach a hruškách. Pri chrastavitosti sa jedná už o posledné možné ošetrenie, nakoľko v metodikách je všeobecne koniec ošetrovania udávaný už na koniec mesiaca jún, maximálne v prvej dekáde júla. Okrem toho je potrebné ošetrovať aj proti múčnatke na jabloniach. A to aj preto, lebo v tomto období dochádza k diferenciácii kvetných púčikov pre budúcoročnú úrodu, čo je čas, kedy dochádza k ich infekcii touto chorobou. Ošetrením v tomto období teda obmedzíme aj prezimovanie múčnatky v zimných púčikoch. Povolené prípravky:

  • chrastavitosť – Baycor 25 WP, Delan 700 WG, Dithane M 45, Dithane DG Neo-Tec, Mancosan 80 WP, Novozir MN 80, Citan DG, Efuzin 500 SC, Syllit 65, Folpan 80 WDG, Funguran, Chorus 75 WG, Merpan 80 WDG, Mythos 30 SC, Polaram WG, Shavit F 71,5 WP a Tercel,
  • múčnatka – Domark 10 EC, Kumulus WG, Cedrus Íra, Sulikol K, Thiovit Jet a Topas 100 EC,
  • chrastovitosť a múčnatka – Discus, Punch 10 EW, Talent a Zato 50 WG.

V posledných rokoch sa v niektorých sadoch južného Slovenska stále viac rozširujú štítničky, a to štítnička nebezpečná na jadrovináchštítnička Pseudaulacaspis pentagona na broskyniach. Prvá z nich napáda v tomto období plody v podobe drobných červených alebo červenohnedých škvŕn. Druhá sa rozširuje hlavne od roku 2007. Ochranou sú postreky v predjarí proti prezimujúcim škodcom. Na postreky počas vegetácie nie je povolený žiadny prípravok, ale niektoré z povolených prípravkov používaných proti obaľovačom alebo húseniciam môžu mať vedľajší účinok aj proti štítničkám, a to najmä v hornej hranici dávkovania.

Zelenina

V oblastiach s častými zrážkami sa môžu v tomto období začať objavovať prvé príznaky septóriovej škvrnitosti zeleru. Choroba sa prejavuje tvorbou drobných sivohnedých škvŕn so žltým okrajom. Pri silnom napadnutí celé listy žltnú a odumierajú. Preventívne chorobu obmedzuje dôkladná likvidácia pozberových zvyškov, správne striedanie plodín (opakované pestovanie zeleru na tej istej ploche najskôr po 3 rokoch, radšej aj viac) a výber odolných odrôd. Nakoľko sa choroba prenáša aj osivom, treba na výsev použiť zdravé, prípadne morené osivo. V poľných podmienkach sa ošetruje po zapojení porastu, kedy sa predlžuje čas ovlhčenia listov, ale najčastejšie až po objavení sa prvých príznakov. V súčasnosti sú povolené dva meďnaté prípravky, a to Kuprikol 50 a Cuprocaffaro.

Ing. Jozef Kubík, Ing. Stanislav Barok
ÚKSÚP – OOR, dňa 15.7.2009


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood