Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u

29-06-2009

A predsa dačo napršalo a aj nás netrápia horúčavy. Ale sa blíži žatva, takže slniečko treba na zdarný zber úrody. I keď je to vždy v protiklade s plodinami, ktoré intenzívne rastú a potrebujú veľa vody.

Poľné plodiny

V porastoch slnečnice boli lokálne zaznamenané prvé výskyty plesne slnečnicovejplesne sivej. Pôvodcom plesne slnečnicovej je huba Plasmopara halstedii. Vytvára svetlozelené alebo chlorotické škvrny na líci listov. Škvrny postupujú pozdĺž žilnatiny alebo medzi ňou rôznym smerom od bázy k vrcholu. Na rube listov sa tvorí biely hubový povlak sporangioforov, ktorý sa za vlhkého počasia objavuje aj na líci listov. Huba najskôr napáda dolné listy. Napadnuté rastliny zaostávajú v raste, často dosahujú len 1/5 – 1/3 výšky zdravých rastlín. Listy sú skučeravené. Nakazená stonka je zhrubnutá, obyčajne iba s jedným vzpriameným úborom, úbory bývajú menšie, nažky nevyvinuté a prázdne. Ak sa vytvoria ďalšie úbory, sú väčšinou nevyvinuté. Veľmi napadnuté rastliny odumierajú. Parazit prezimuje v pôde na zvyškoch napadnutých rastlín. Na jar sa korene klíčiacich rastlín nakazia zoospórami. Mycélium prerastá do stonky a rastie smerom k vegetačnému vrcholu. Druhotná nákaza nastáva počas vegetácie sporangiami. Huba sa prenáša aj osivom. U nás huba spôsobuje najväčšie škody na južnom Slovensku. Ochrana spočíva v dodržiavaní osevného postupu, v odstraňovaní napadnutých zvyškov rastlín po zbere a v hlbokej orbe.

V niektorých porastoch zemiakov sú zaznamenané slabé výskyty čiarkovitosti zemiakazvinutky zemiaka. V oboch prípadoch sa jedná o veľmi nebezpečné virózy. Zvinutka zemiaka sa vyskytuje všade, kde sa zemiaky pestujú, najmä v takých podmienkach, ktoré najlepšie vyhovujú voškám prenášajúcim virózy. Typickým príznakom choroby je zvinovanie listov, ktoré je v roku nákazy menej výrazné. Pre zvinutku sú najtypickejšie sekundárne príznaky, ktoré sa vyvíjajú na rastlinách vyrastených zo sadiva infikovaného v predchádzajúcom roku. Pri napadnutí nastáva typické strukovité, lodičkovité až cigaretovité zvinovanie listov smerom nahor pozdĺž hlavnej žily, ktoré v čase nákazy sa prejavuje na stredných a dolných listoch. V druhom roku, t. j. pri použití nakazeného sadiva, napadnuté trsy rastú pomaly, majú sotva polovičnú výšku, stonky, listy sú vzpriamenejšie a trsy majú metlovitý vzhľad. Zvinovanie listov je veľmi intenzívne a postupuje zdola nahor. Okrem zvinovania je najmä v druhom roku typickým príznakom hrubnutie, tuhnutie a kožovatenie, najmä pri dolných listoch. Listy sú červenkasté, tmavomodré až bronzové, pri dotyku šuštia. Vírus sa prenáša hľuzami a rozličnými druhmi vošiek (napr. voškou broskyňovou, makovou). Niekedy sú príznaky ochorenia veľmi maskované vplyvom prostredia a výživy, najmä pri bohatom hnojení dusíkom. Vírus rastliny zvyčajne neusmrcuje, ale veľmi znižuje ich úrodu. Tvorba hľúz je malá, hľuzy sú drobné a straty na úrodách môžu dosahovať 30 – 80 %. Čiarkovitosť zemiaka spôsobuje Y vírus. Je rozšírený na celom svete a má celý rad kmeňov. Okrem zemiakov napáda napríklad rajčiaky, tabak, papriku, durman. Prvým príznakom choroby je nepravidelná mozaiková škvrnitosť a tmavohnedé nekrotické škvrny na listoch. Na rube žíl, prípadne aj na stonkách a stopkách vznikajú neskoršie hnedočierne čiary a v pazuchách listových žíl niekedy aj tmavo čierne škvrny. V pokročilom štádiu choroby sa listy prehýbajú, kučeravejú, sú sklovité, stopky listov sú veľmi krehké, listy odumierajú a visia na stonkách. Krehnutie, ovísanie a zasychanie listov postupuje zdola nahor. Na vrchole zostáva len malá listová ružica. I na týchto listoch sa prejavuje mozaika a skučeravenie. Rastliny v pokročilom štádiu choroby pripomínajú palmu. Intenzita príznakov závisí od viacero faktorov. Prenáša sa šťavou, voškami a hľuzami. Strata listovej plochy, nekrózy a odumieranie cievnych zväzkov podstatne znižujú asimiláciu. Pri napadnutí môžu byť straty na úrode 40 – 60 %. Nepriama ochrana proti obom virózam spočíva v používaní uznaného sadiva, priama ochrana spočíva v boji proti vektorom systémovými insekticídmi.

Ovocné stromy

Zo škodcov treba v prvom rade upozorniť na podkopáčiky na jabloniach. Škodia najmä v najjužnejších oblastiach. V súčasnosti prebieha rojenie druhej generácie, ktorej odchyty sú stále pomerne nízke. Na chemickú ochranu sa v čase rojenia imág používajú prípravky Ceon 5 CS, In-Sek, Karate Zeon 5 CS, Karate Zeon 050 CS, Karate so Zeon technológiou 5 CS Lambdol alebo Talstar 10 EC a v čase kladenia vajíčok Calypso 480 SC, Dimilin 48 SC, Nomolt 15 SC, Spintor a Rimon 10 EC. Uvedenými prípravkami zasiahneme aj obaľovača jablčného, ktorého dozvuky prvej generácie ešte prebiehajú. Ochrana proti jeho druhej generácii je zatiaľ neaktuálna.

Pre ovocné dreviny sa okrem uvedeného blíži ošetrovanie proti druhej generácii obaľovača broskyňovéhoobaľovača slivkového. Presný termín ešte nie je známy, nakoľko odchyty vo feromónových lapačoch sú veľmi nízke. Predpoklad je v druhej polovici prvej dekády júla. Pripomíname pravidelné ošetrovanie jabloní proti múčnatke jabloňovej, prípadne vo vlhších lokalitách s intenzívnymi zrážkami aj proti chrastavitosti. Proti obom chorobám sa ošetruje maximálne do polovice júla. Tento koniec ošetrovania, samozrejme, závisí aj od skorosti odrody a ochrannej doby použitého prípravku.

Nedávno sme upozorňovali na listožravé húsenice. Napodiv nie sú pozorované vo veľkom počte vrátane obávaného spriadača amerického. Preto ošetrovanie proti nim nie je potrebné.

Zelenina

Daždivejšie počasie praje plesňovým ochoreniam. Preto upozorňujeme na posledné možné ošetrenie proti plesni cibuľovej, proti ktorej sa zvyčajne ošetruje spolu 3 razy za vegetáciu. Pleseň uhorková zatiaľ nehrozí, pretože je chladno. Keďže uhorky už kvitnú, v prípade potreby treba používať výlučne prípravky s čo najkratšou ochrannou dobou pred zberom, ktorá je u povolených prípravkov najkratšia 3 dni. Ďalej upozorňujeme na pleseň zemiakovú na rajčiakoch, ktorá sa však momentálne ešte nevyskytuje, takže ošetrenie bude aktuálne až po zistení prvých príznakov na zemiakoch.

Vošky

Darí sa im aj napriek nie práve ideálnym podmienkam pre ne. Preto pri ich premnožení má ošetrenie význam. Jedná sa najmä o slivkoviny, broskyne, papriku, kapustovú zeleninu a hostiteľov vošky makovej, teda mak, bôb a podobne.

Vinič

Doterajšie počasie od začiatku vegetácie (najprv sucho a teplo, potom suchšie s prehánkami) prialo najmä múčnatke, preto ošetrenie proti nej už nebude možné vynechať pravdepodobne do konca sezóny ošetrovania, teda ešte asi 3-krát. Proti peronospóre po odkvitnutí taktiež netreba riskovať, takže teraz treba ošetrovať proti obom chorobám. Ak najbližšie 2 týždne nenaprší viac ako 35-40 mm, bude možné pre neskoré odrody počítať následne iba s ošetrením proti múčnatke. Vlaňajšia „čierna hniloba“ by mala hroziť až po najmenej 5-týždňovom súvislom daždivom počasí.

Ing. Jozef Kubík, Ing. Stanislav Barok
ÚKSÚP – OOR, dňa 29.6.2009


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood