Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u

12-06-2009

Je dobré, že po veľmi teplom začiatku vegetácie trvá už dlhšiu dobu teplotne celkom normálne počasie. Tropické horúčavy zatiaľ nie sú a uvidíme kedy prídu (radšej až v júli), takže sa plodiny ľahšie vyrovnávajú s trvajúcim vlahovým deficitom, ktorý aspoň nenarastá, keď už jeho vyrovnávanie akosi stále neprichádza.

Zelenina

Vývoj uhoriek je rozdielny, vzhľadom na teplotné pásma, ale aj spôsob pestovania. Pleseň uhorková, ktorá ich často poškodzuje, vyžaduje teplé a vlhké podmienky. Nevyhovujú jej chladné noci (pod 15oC), ktoré doteraz boli, ale ani tropické horúčavy nad 30oC, ktoré momentálne nie sú. Preto jej práve terajšie počasie vyhovuje a umožňuje jej nerušený vývoj. Medzi preventívne opatrenia patrí výber vhodnej vzdušnej polohy s primeraným prúdením vzduchu, ľahkou pôdou a optimálnym sponom, ale najmä závlaha podmokom, nikdy nie na list. Uvedené často postačuje na obmedzenie plesne uhorkovej aj bez chemickej ochrany. Kto chce ošetrovať, mal by sledovať okrem počasia aj prvé výskyty plesne, pretože ošetrovať sa začína zvyčajne ihneď po zistení prvých výskytov. Povolené sú kontaktné prípravky Bravo 500, Cuprocaffaro, Kuprikol 50, Dithane M 45, Dithane DG Neo-Tec, Novozir MN 80, Funguran a Champion 50 WP, prípravky s kontaktnou aj systémovou účinnou látkou Acrobat MZ WG, Curzate K, Mikal M, Ridomil Gold MZ 68 WG, Ridomil Gold Plus 42,5 WP a Tanos 50 WG a systémové prípravky Aliette 80 WP a Previcur 607 SL. Ochranu však netreba vykonávať paušálne, ale iba v prípade skutočného ohrozenia porastov, pričom je veľmi dôležité dodržať hygienickú ochrannú dobu pred zberom plodov.

Ovocné dreviny

Chladné večery neumožňovali kladenie vajíčok obaľovača jablčného. Aj vývoj tých, ktoré boli nakladené, bol spomalený. Z toho dôvodu je druhé opakované ošetrenie proti prvej generácii v tomto roku opodstatnenejšie ako v iných rokoch s ustáleným teplým počasím počas celého obdobia aktivity motýľov. V oblastiach s pravidelnými škodami spôsobenými podkopáčikmi upozorňujeme, že sa blíži termín ďalšieho ošetrenia proti druhej generácii. Po očakávanom oteplení sa určite zvýši početnosť, aktivita a následne aj škodlivosť.

Ďalej upozorňujeme na húsenice rôznych druhov motýľov (mníšky, piadivky, spriadač americký a pod.) spôsobujúcich požery listovej plochy. Pri silnom premnožení môžu spôsobiť výrazné zníženie fotosyntézy a následné škody na množstve a kvalite úrody. Chemická ochrana je najúčinnejšia proti mladým húseniciam, takže pri ich silnom premnožení na začiatku liahnutia je vhodné vykonať postrek povolenými prípravkami.

Vinič

Kvitnutie viniča je v tomto roku skutočne zaujímavé. Začalo mimoriadne skoro približne 25. mája, čo je za nedávne teplé roky už tretíkrát v tomto storočí (2000, 2003 a teraz). V predošlom storočí si na májové kvitnutia asi veľa vinohradníkov nespomína. Rozdiel oproti predošlým dvom spomínaným rokom je však v tom, že po teplom máji prišlo výrazné ochladenie aj pod 10oC, čo už kvitnutiu neprospieva a aj ho predlžuje. Pri ideálnom počasí teplých a málo zrážkových dní je vinič schopný odkvitnúť do týždňa. V tomto roku to však bude trvať niektorým odrodám možno aj 15 či viac dní. Uvidíme, či chlad spôsobil aj horšie opelenie najmä odrôd náročných na teplo počas ich kvitnutia a náchylných na spŕchanie. Pre tak dlhé kvitnutie má veľa vinohradníkov dilemu či striekať „do kvetu“. Odpoveď sme dávali už v predošlých 2 signalizáciách, ktorá znie „ÁNO“. Riskovať totiž poškodenie úrody chorobami neodporúčame. Poškodenie kvetov postrekom je určenie menšie ako následné škody spôsobené práve infekciami počas kvitnutia. Preto opätovne pripomíname ošetrovanie proti obom hlavným chorobám, a to múčnatke aj peronospóre okamžite po uplynutí 12-14 dní od posledného postreku bez ohľadu na priebeh kvitnutia. Je síce pravdou, že nižšie teploty spomaľujú aj vývoj a infekčnú aktivitu chorôb, avšak v praxi i tak dochádza k predlžovaniu intervalu ošetrení nezriedka i nad 16 dní kvôli daždivému počasiu, ktoré znemožňuje často i viac dní po sebe vykonať ošetrenie. Takže treba využiť každé slnečné dni ihneď po uplynutí uvedeného intervalu.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood