Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 05.06.2009

02-06-2009

Minulotýždňové ochladenie pokračuje aj naďalej. Sem-tam slniečko a viac vlahy zlepšuje podmienky pre rast a vývoj rastlín, ale mení aj podmienky pre choroby a škodcov. Z chorôb začínajú byť postupne aktuálne plesne, naopak múčnatky by mali pomaly ustupovať. No a škodcom chlad a voda nevyhovuje, spomaľuje ich vývoj, prípadne ich početnosť priamo decimuje, a teda znižuje aj škodlivosť.

Vinič

Vinohradníkov upozorňujeme na ošetrovanie proti múčnatke aj peronospóre okamžite po odkvitnutí. Výber prípravku nie je rozhodujúci, oveľa dôležitejší je termín, ktorý nesmie presiahnuť 14 dní od posledného postreku bez ohľadu na priebeh kvitnutia.

Zelenina

V takomto počasí sa nedarí ani plesni uhorkovej. Napriek tomu upozorňujeme, že jej čas sa blíži. V doterajšom priebehu počasia nebolo veľa dní vhodných pre jej rozvoj, najmä kvôli pomerne nízkym teplotám. Vlhkostné pomery sú už momentálne priaznivé (vlhká pôda, časté, i keď nie intenzívne dažde, dlho orosené listy), ale teploty sú nízke a ani cez deň nedosahujú optimálnych 28-30oC. Keďže uhorky patria medzi intenzívne zavlažované plodiny, problém vlhkosti pre pleseň v podstate neexistuje. Rozhodujúca je potom už len primerane vysoká teplota tropických hodnôt, ovlhčenie listov a sparné dni. Takže po výraznom zvýšení teplôt bude potrebná ochrana, zvyčajne sa začína ihneď po zistení prvých výskytov.

Podobne upozorňujeme pestovateľov rajčiakov na juhu Slovenska a v daždivejších lokalitách, prípadne v intenzívne zavlažovaných porastoch, na preventívne ošetrovanie proti plesni zemiakovej. Prvé ošetrenie sa vykonáva po zistení prvých príznakov choroby na skorých odrodách zemiakov. Na ošetrenie sú povolené kontaktné prípravky Bravo 500, Cuprocaffaro, Kuprikol 50, Cuproxat SC, Citan DG, Dithane M 45, Dithane DG Neo-Tec, Novozir MN 80, Funguran, Champion 50 WP a Kocide 2000 a kombinované prípravky s kontaktnou aj systémovou účinnou látkou Acrobat MZ WG, Ridomil Gold Plus 42,5 WP a Tanos 50 WG.

Opätovne pripomíname ochranu cibule proti plesni cibuľovej, ktorá je skôr chladnomilnejšou plesňou. Prvýkrát sa ošetruje zvyčajne v tomto období a následne v 7-14 dňových intervaloch v závislosti od priebehu počasia a použitého prípravku. Na prvé a posledné ošetrenie sú vhodnejšie kontaktné prípravky, kombinované treba použiť maximálne 2-krát za sezónu. Spolu sa ošetruje najviac 3-krát.

Vošky

I keď nie je najteplejšie, vošky prežívajú, množia sa a cicajú hostiteľov. Preto opätovne upozorňujeme na ochranu proti nim. Ochrana má význam hlavne pri ich premnožení, preventívne sa neošetruje. Je vhodné spojiť ochranu proti nim s ochranu aj proti iným škodcom, aby sme ušetrili prípravky, čas a peniaze, nezaťažovali zbytočne životné prostredie a vlastnú produkciu zvyškami prípravkov na ochranu rastlín.

Ing. Stanislav Barok
ÚKSÚP – OOR, dňa 1.6.2009


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood