Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 11.07.2008

08-07-2008

Zemiaky

Pestovateľom zemiakov v oblastiach s intenzívnejšími zrážkami a na zavlažovaných porastoch pripomíname ochranu proti plesni zemiakovej. Porasty poškodené plesňou na viac ako 50 % už neošetrujeme, ale zničením vňate mechanickým alebo chemickým spôsobom obmedzíme prienik plesne do hľúz. Neošetrujú sa aj porasty, ktoré budú zbierané do 14-21 dní.

Ovocné dreviny

Najbližší týždeň bude začiatkom ošetrovania proti druhej generácii obaľovača jablčného. Jeho škodlivosť je pomerne významná, preto po jednom ošetrení proti každej generácii je bežnou záležitosťou. Samozrejme, čím vyššia poloha, tým nižšia škodlivosť, preto je možné v polohách nad 600 metrov nad morom aj neošetrovať. A pri ekologickom prístupe k pestovaniu je ochrana chemickými prípravkami vylúčená. Termín ochrany možno určiť podľa nasledovnej tabuľky:

Vymedzenie oblastí
Termín ošetrenia pre
1. skupinu prípravkov
2. skupinu prípravkov
1. signalizačné pásmo – Dunajská Streda, Komárno a juh okresov Galanta, Šaľa a Nové Zámky
17. až 20. júla
24. až 27. júla
2. signalizačné pásmo – oblasti okresov Bratislava, Trnava, Nitra, Levice, Lučenec, Rimavská Sobota, Košice a Michalovce
20. až 23. júla
27. až 30. júla
3. signalizačné pásmo – stredné polohy Slovenska
27. až 30. júla
3. až 9. augusta
4. signalizačné pásmo – polohy nad 600 metrov nad morom
(3. až 7. augusta)
(10. až 16. augusta)

Uvedené termíny treba prispôsobiť konkrétnej lokalite, prípadne aj zmenám počasia, najlepšie konkrétnemu pozorovaniu v sade. Väčšinou postačuje jedno ošetrenie. Povolené prípravky:

  • 1. skupina prípravkov – Dimilin 48 SC, Integro, Match 050 EC, Nomolt 15 SC a Rimon 10 EC alebo
  • 2. skupina prípravkov – Actellic 50 EC, Reldan 40 EC, Steward, Cyprin 10 EC, Decis EW 50, Decis Protech, Delta EW 50, Karate Zeon 5 CS, Mavrik 2 F, Talstar 10 EC, Vaztak 10 EC, Nurelle D, Nurelle Max, Calypso 480 EC, Mospilan 20 SP, Spintor, Trebon 30 EC a Trebon 10 F.

Vzhľadom na premenlivé počasie a intenzívne lokálne dažde, upozorňujeme aj na ošetrovanie proti chrastavitosti a múčnatke na jabloniach. Pri chrastavitosti sa jedná už o posledné možné ošetrenie, nakoľko v metodikách je všeobecne koniec ošetrovania udávaný už na koniec mesiaca jún, maximálne v prvej dekáde júla.

Vinič

Vinohradníkov upozorňujeme na ošetrovanie proti dvom hlavným chorobám, a to múčnatke aj peronospóre. Peronospóra môže škodiť najmä na západnom Slovensku. Pre veľmi skoré odrody, ako sú Čabianska perla, Irsay Oliver a Bouvierovo hrozno sa jedná o posledné tohoročné ošetrenie s tým, že treba veľmi dbať na dodržanie ochrannej doby použitých prípravkov pred zberom hrozna.

Zelenina

V oblastiach s častými zrážkami sa môžu v tomto období začať objavovať prvé príznaky septóriovej škvrnitosti zeleru. Choroba sa prejavuje tvorbou drobných sivohnedých škvŕn so žltým okrajom. Pri silnom napadnutí celé listy žltnú a odumierajú. Preventívne chorobu obmedzuje dôkladná likvidácia pozberových zvyškov, správne striedanie plodín (opakované pestovanie zeleru na tej istej ploche najskôr po 3 rokoch, radšej aj viac) a výber odolných odrôd. Nakoľko sa choroba prenáša aj osivom, treba na výsev použiť zdravé, prípadne morené osivo. Skoro napadnuté mladé sadenice počas predpestovania je vhodné ošetriť ešte pred výsadbou na trvalé stanovište. V poľných podmienkach sa ošetruje po zapojení porastu, kedy sa predlžuje čas ovlhčenia listov, ale najčastejšie až po objavení sa prvých príznakov. V súčasnosti sú povolené dva meďnaté prípravky, a to Kuprikol 50 a Cuprocaffaro.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood