Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 27.06.2008
Zelenina
Uplynulé aj terajšie silné oteplenie na tropické hodnoty významne ovplyvňuje aj vývoj chorôb a škodcov. Takéto počasie všeobecne nepraje plesniam, avšak vzhľadom na zavlažovanie mnohých plodín napádaných plesňami (väčšina zelenín a zemiaky), je pozorovaný ich výskyt. Preto upozorňujeme na to, že v porastoch uhoriek sa šíri pleseň uhorková, proti ktorej je ale ošetrenie problematické kvôli prebiehajúcemu zberu. Preto treba používať výlučne prípravky s čo najkratšou ochrannou dobou pred zberom, ktorá je u povolených prípravkov najkratšia 3 dni. Ďalej upozorňujeme na posledné ošetrenie proti plesni cibuľovej a na pleseň zemiakovú na rajčiakoch.
Ovocné dreviny
Na mnohých plodinách je taktiež pozorovaný silný výskyt múčnatiek. Preto je naďalej potrebné pravidelné ošetrovanie jabloní proti múčnatke jabloňovej, prípadne vo vlhších lokalitách s intenzívnymi búrkami aj proti chrastavitosti.
I keď je ešte zavčasu, pripomíname blížiaci sa termín ošetrovania proti druhej generácii obaľovačov na ovocných stromoch. Ako prvé je ošetrenie proti obaľovačovi slivkovému, nasleduje obaľovač broskyňový a posledným je obaľovač jablčný. Presný termín postrekov ešte nie je známy, ale podľa doterajších odchytov v nízkych počtoch, ktoré pomaly stúpajú, začiatok sezóny ošetrovania proti broskyňovým a slivkovým obaľovačom bude v prvej dekáde júla a proti jablčnému o 10 dní neskôr.
Je zaujímavé, že odchyty podkopáčikov sa mierne oneskorujú oproti predpokladom a sú stále nízke. Preto termín ošetrenia nie je ešte známy, ale bude pravdepodobne v druhej polovici prvej dekády júla. Je možné, že odchyty budú tak nízke, že druhá generácia podkopáčikov nepresiahne prah hospodárskej škodlivosti.
Vinič
Vinohradníkov upozorňujeme na ošetrenie proti múčnatke a peronospóre vo všetkých oblastiach.
Vošky
Súčasné počasie naďalej praje vývoju a intenzívnemu rozmnožovaniu vošiek. Preto opätovne upozorňujeme na ochranu proti nim, a to hlavne v plodinách, v ktorých vošky spôsobujú pravidelné a vysoké hospodárske škody, či už priamo na znížení množstva a kvality úrody alebo na zdravotnom stave rastlín prenášaním mnohých vírusových ochorení. Jedná sa najmä o slivkoviny, broskyne, papriku a kapustovú zeleninu.