Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 27.06.2008

24-06-2008

Zelenina

Uplynulé aj terajšie silné oteplenie na tropické hodnoty významne ovplyvňuje aj vývoj chorôb a škodcov. Takéto počasie všeobecne nepraje plesniam, avšak vzhľadom na zavlažovanie mnohých plodín napádaných plesňami (väčšina zelenín a zemiaky), je pozorovaný ich výskyt. Preto upozorňujeme na to, že v porastoch uhoriek sa šíri pleseň uhorková, proti ktorej je ale ošetrenie problematické kvôli prebiehajúcemu zberu. Preto treba používať výlučne prípravky s čo najkratšou ochrannou dobou pred zberom, ktorá je u povolených prípravkov najkratšia 3 dni. Ďalej upozorňujeme na posledné ošetrenie proti plesni cibuľovej a na pleseň zemiakovú na rajčiakoch.

Ovocné dreviny

Na mnohých plodinách je taktiež pozorovaný silný výskyt múčnatiek. Preto je naďalej potrebné pravidelné ošetrovanie jabloní proti múčnatke jabloňovej, prípadne vo vlhších lokalitách s intenzívnymi búrkami aj proti chrastavitosti.

I keď je ešte zavčasu, pripomíname blížiaci sa termín ošetrovania proti druhej generácii obaľovačov na ovocných stromoch. Ako prvé je ošetrenie proti obaľovačovi slivkovému, nasleduje obaľovač broskyňový a posledným je obaľovač jablčný. Presný termín postrekov ešte nie je známy, ale podľa doterajších odchytov v nízkych počtoch, ktoré pomaly stúpajú, začiatok sezóny ošetrovania proti broskyňovým a slivkovým obaľovačom bude v prvej dekáde júla a proti jablčnému o 10 dní neskôr.

Je zaujímavé, že odchyty podkopáčikov sa mierne oneskorujú oproti predpokladom a sú stále nízke. Preto termín ošetrenia nie je ešte známy, ale bude pravdepodobne v druhej polovici prvej dekády júla. Je možné, že odchyty budú tak nízke, že druhá generácia podkopáčikov nepresiahne prah hospodárskej škodlivosti.

Vinič

Vinohradníkov upozorňujeme na ošetrenie proti múčnatke a peronospóre vo všetkých oblastiach.

Vošky

Súčasné počasie naďalej praje vývoju a intenzívnemu rozmnožovaniu vošiek. Preto opätovne upozorňujeme na ochranu proti nim, a to hlavne v plodinách, v ktorých vošky spôsobujú pravidelné a vysoké hospodárske škody, či už priamo na znížení množstva a kvality úrody alebo na zdravotnom stave rastlín prenášaním mnohých vírusových ochorení. Jedná sa najmä o slivkoviny, broskyne, papriku a kapustovú zeleninu.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood