Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u

03-09-2008

Zelenina

V uplynulých správach bola niekoľkokrát uverejnená ochrana proti mínerke pórovej mechanickým spôsobom, a to prikrývaním porastov netkanými textíliami, ktoré treba ponechať na poraste minimálne do konca septembra. Rojenie jesennej generácie možno pozorovať v závislosti od zrážok a teplôt už koncom augusta. Je zaujímavé, že rojenie začína väčšinou po daždivejšom a chladnejšom počasí. Prítomnosť dospelcov v poraste je možné zistiť podľa vpichov na špičkách listov póru. Jesenná generácia lieta pri priaznivom počasí ešte aj v slnečných októbrových dňoch.

Ak sme nepoužili vyššie spomínanú mechanickú ochranu, potom môžeme využiť chemickú, ktorá je potrebná len v miestach pravidelných výskytov a spôsobovaných škôd. Dospelce sú zasiahnuteľné len v čase rojenia, pričom toto obdobie sa môže predĺžiť v závislosti od poveternostných podmienok. Larvy sú zasa chránené vo vnútri listov a po preniknutí do podzemnej časti aj zeminou. Povolený je jediný prípravok Diazol 50 EW, aj to iba do konca tohto roka. Do postreku je potrebné pridať zmáčadlo Silwet L-77 na zvýšenie priľnavosti tekutiny na rastliny. Ošetrenie treba zvyčajne o 14 dní zopakovať.

Ovocné dreviny

Zaujímavými škodcami ovocných drevín, najmä jabloní, hrušiek, sliviek a orechov, a okrasných drevín, napr. briez, líp a ruží, sú piadivka jesenná a piadivka zimná. Hoci sa bežne vyskytujú, škodia iba vo výnimočne priaznivých rokoch.

Piadivky prezimujú v štádiu podlhovastých, pomarančovožltých 0,8-1 mm veľkých vajíčok, ktoré sú v pazuchách púčikov alebo na konárikoch. V priebehu apríla sa liahnu húsenice, ktoré obžierajú listy a mladé plody. Pri silnejšom výskyte môžu spôsobiť až holožer. Rozdiel medzi jednotlivými druhmi je v tom, že u piadivky jesennej si húseničky vytvárajú zo skrútených listov úkryt, kde si neskôr spriadajú riedky pavučinový zámotok, zatiaľ čo húsenice piadivky zimnej nežijú v skupinách a netvoria zámotky. Dospelé húsenice sú dlhé 30-35 mm. Koncom júna až začiatkom júla sa presúvajú do pôdy, kde sa v pomerne značnej hĺbke aj 20 cm zakukľujú. V septembri až októbri sa liahnu motýle, ktoré majú výraznú pohlavnú dvojtvárnosť. Samčekovia sú okrídlení a vyzerajú ako bežný motýlik, ale samičky nemajú vytvorené krídla (pri piadivke jesennej majú krídla zakrpatené) a preto nemôžu lietať, ale iba liezť. Krátko po vyliahnutí sa motýle pária a následne samičky odchádzajú do korún stromov klásť vajíčka. Škodca má iba jednu generáciu za rok.

Zvláštny spôsob rozmnožovania umožňuje použiť mechanický spôsob ochrany. V prípade silných opakovaných výskytov možno koncom septembra a v priebehu októbra odchytávať na Lepové pásy alebo lep Chemstop - ecofix nanášané na kmeňoch stromov samičky lezúce do koruny. Lepy sa nanášajú náterom v 0,2-0,3 mm hrúbke vo výške 1-1,5 m nad zemou v podobe 8-10 cm širokého prstenca. Kôra stromov musí byť predtým očistená a vyhladená. Okrem stromov musia byť lepovými pásmi alebo lepom zabezpečené aj oporné kolíky. Lepové miesta sa musia kontrolovať, zbavovať nečistôt a prilepeného hmyzu. Veľmi znečistené pásy treba obnovovať. Pri chemickej ochrane je veľmi účinný predjarný postrek proti prezimujúcim škodcom. Pre piadivky je stanovený prah hospodárskej škodlivosti v počte 2 a viac vajíčok zistených v priemere na 1 meter dĺžky 2-3-ročných konárov v období december až február. Počas vegetácie sa používajú prípravky účinné všeobecne proti húseniciam motýľov. Avšak v pravidelne ošetrovaných sadoch zvyčajne nie je potrebné osobitné ošetrovanie proti piadivkám.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood