Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 25.07.2008

22-07-2008

Zelenina

Vzhľadom na priaznivé podmienky pre vývoj plesňových ochorení, ktoré zároveň vyžadujú skôr nižšie teploty, opätovne upozorňujeme na pleseň zemiakovú na zemiakoch a rajčiakoch a septóriovú škvrnitosť zeleru. Pleseň uhorková patrí medzi plesne, ktoré majú zároveň nároky na vysokú teplotu aspoň okolo 28-30oC, takže v súčasnosti nemá vôbec priaznivé podmienky na kalamitné šírenie. Nakoľko už dlhšiu dobu prebieha zber uhoriek, ošetrenie v tomto roku už nebude potrebné.
Ďalej upozorňujeme na múčnatku mrkvovú napádajúcu mrkvu a petržlen. I keď nemá veľmi priaznivé podmienky na vývoj, môžu sa pri zmene počasia na suché a teplé počas dlhšieho obdobia objaviť postupne jej prvé príznaky. Proti múčnatke mrkvovej sú najvhodnejšie preventívne opatrenia, a to dodržanie normy výsevku (príliš nepresievať, aby neboli prehustené porasty), neprehnojovanie dusíkom, ničenie burín a včasné jednotenie. Pri chemickej ochrane sú povolené prípravky Sulikol K a Thiovit Jet, ktoré sa však používajú až pri zistení prvých príznakov choroby, preventívne sa neošetruje.
Pripomíname ešte škodcov kapustovej zeleniny, a to moru kapustovú a mlynárika kapustového. Na malých plochách možno využiť aj mechanický zber húseníc alebo likvidovanie nakladených vajíčok. Postrek je najúčinnejší na mladé húsenice. Proti mlynárikovi sú povolené prípravky Biobit WP a XL, Dimilin 48 SC a Nomolt 15 SC, ktoré sa aplikujú na začiatku liahnutia húseníc. V neskoršom štádiu mladých húseníc sú povolené prípravky Decis EW 50 a Decis Protech, Delta EW 50, Karate 2,5 WG a Karate Zeon 5 CS, Pyrinex 25 CS, Spintor, Steward a Vaztak 10 EC, ktoré účinkujú aj proti more kapustovej. Pri výbere prípravku treba uprednostniť tie, ktoré sa aplikujú na začiatku liahnutia húseníc, pretože tieto neničia významného prirodzeného nepriateľa trichogramu hnedú (Trichogramma evanescens), ktorý poškodzuje vajíčka uvedených, ale aj iných druhov motýľov. Do postrekovej tekutiny treba pridať zmáčadlo Silwet L 77.
Ešte pripomíname mechanický spôsob ochrany proti mínerke pórovej prikrývaním porastov póru netkanými textíliami najneskôr do 20. augusta, o ktorom bolo podrobnejšie písané v minulej správe.

Ovocné dreviny

Pestovateľom jabloní pripomíname posledné vhodné termíny na ošetrovanie proti múčnatke.

Vinič

V tomto období je čas na posledné ošetrenie proti múčnatke aj peronospóre vo všetkých oblastiach. Vzhľadom na pomerne silné výskyty peronospóry na letorastoch nad opornou konštrukciou, odporúčame čo najskoršie osnímanie vinohradov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood