Facebook Statistics
Značka Kvality

Signalizačné správy

Signalizačná správa ÚKSÚP-u na 8.6.2007

11-06-2007

Poľné plodiny

V porastoch obilnín je pozorovaný stredný výskyt vošiek. Vošky spôsobujú na porastoch škody priamo cicaním a nepriamo prenášaním rôznych infekcií. Jednou z infekcií vyskytujúcou sa na našich poliach je aj žltá zakrpatenosť jačmeňa. Tento vírus je v prenášačoch stály. Hostiteľskými rastlinami okrem jačmeňa sú aj pšenica, ovos, raž a rôzne druhy tráv. Typickým príznakom je škvrnitosť a zafarbenie listov do zlatožlta alebo oranžova. Žlté zafarbenie sa objavuje najskôr na vrchole listov a odtiaľ postupuje pozdĺž okrajov. Listy chorých rastlín sú vzpriamenejšie, hrubšie a tuhšie. Rastliny zakrpatievajú a majú oslabenú koreňovú sústavu. Vírus prezimuje na ozimnom jačmeni, častejšie na trvácich trávach na okraji pozemkov alebo na medziach. Choroba pri včasných nákazách môže znížiť úrodu až o 95 % a pri neskorších o 15 – 20 %. Dôležité je aj ničenie burín a boj proti voškám.

V porastoch obilnín sú hlásené aj výskyty fuzarióz. Včasné napadnutie ešte zelených kláskov pred dozrievaním spôsobuje vyblednutie jednotlivých kláskov. Pokiaľ huba prenikne až ku klasovému vretenu, je prerušený príjem živín a celá príslušná časť klasu môže vyblednúť. Napadnuté miesta sú často pokryté ružovkastými konídiami. Huba však môže napádať rastliny od sejby až do dozretia, preto vyvoláva aj celý rad iných príznakov. Jedným z príznakov je napríklad aj zlá vzchádzavosť obilia. Zdrojom nákazy býva buď napadnuté osivo alebo zamorená pôda. Škodlivosť choroby závisí od výskytu a rozšírenia huby. Najmä u pšenice môže spôsobovať straty na úrode 10 % i viac. Zrná v napadnutých klasoch sú drobnejšie a zle klíčia. Silnejšie napadnutie negatívne ovplyvňuje kvalitu múky. Infikované zrná sú kontaminované mykotoxínmi, a preto nie sú vhodné na potravinárske ani na kŕmne účely. Alkaloidy tvorené v napadnutých zrnách pôsobia na centrálnu nervovú sústavu a môžu spôsobovať rozličné poruchy aj u ľudí.

Súčasný vývoj počasia vytvára optimálne podmienky pre vošku slamihovú v porastoch slnečnice. Jej prvotným hostiteľom sú slivky. Druhotnými hostiteľmi sú rastliny z čeľade astrovitých a borákovitých. Na slnečnici spôsobuje značné škody a škodí až do zberu. Na mladých listoch spôsobujú spočiatku žlté škvrny, ktoré neskôr zhnednú. Napadnuté listy sa skrúcajú a rôzne deformujú.

Pozornosť venujeme maku siatemu, kde je aktuálne ošetrenie proti krytonosovi makovicovému. Je to chrobák dlhý 3,5 – 4 mm, čierny so sivými chlpmi, na štíte má 3 biele čiarky a v strede kroviek za štítom bielu škvrnu. Jedna samička kladie 250 – 400 oválnych žltých priesvitných vajíčok dlhých 0,7 mm. Larvy vyžierajú v makovici nezrelé semená. Imága vyhryzávajú na stonkách jazvy, čím sa zoslabuje prívod štiav do makovíc. Pri značnom výskyte škodcu môžu škody dosiahnuť až 70 %. Ošetrenie je aktuálne pred kvetom vo fáze háčkovania, keď kvetný puk ešte nie je vzpriamený. Porasty, ktoré nie sú rovnomerne vzídené, ošetrujeme po objavení sa prvého kvetu v poraste (na ošetrenie je možné použiť prípravky Acord, Nurelle D, Nurelle Max, ktoré sú tiež účinné aj na predchádzajúceho škodcu v slnečnici vošku slamihovú). Z agrotechnických opatrení sa osvedčuje hlboká orba a priestorová izolácia medzi starými a novými porastmi maku.

Ovocné dreviny

I keď zatiaľ nie sú pozorované výskyty húseníc spriadača amerického alebo iných listožravých húseníc, upozorňujeme na ich sledovanie a čo najskoršiu ochranu. Pri spriadačovi je účinným spôsobom ochrany mechanická likvidácia pavučinových hniezd s húsenicami. Čiastočne účinný je aj predjarný postrek. Pri chemickej ochrane počas vegetácie je potrebné zasiahnuť čo najmladšie húsenice. Na začiatku liahnutia húseníc sa používa prípravok Nomolt 15 SC a na jablone aj Dimilin 48 SC. Len proti mladým húseniciam sú účinné Biobit WP a Biobit XL. Ďalej sú uvedené prípravky, ktoré sa používajú bez ohľadu na rastovú fázu ovocných stromov a taktiež vývinovú fázu húseníc. Na všetky ovocné druhy sa môžu použiť prípravky Decis 25 Flow, Decis EW 50, Karate 2,5 WG a Karate Zeon 5 SC, len na jadroviny a kôstkoviny Zolone EC a len na jadroviny Steward. Všetky uvedené prípravky ničia vlastne húsenice všetkých motýľov, teda nielen spriadača, ale aj mníšiek, piadiviek a pod. Chemická ochrana je potrebná najmä pri premnožení, zvlášť vtedy, ak sa opakuje viac rokov po sebe. Častým problémom sú neošetrované stromoradia pri cestách, kde sú napádané veľmi staré neošetrované stromy. V pravidelne ošetrovaných sadoch spriadač nespôsobuje významnejšie problémy. V každom prípade je však vhodné sledovať početnosť tejto prvej generácie, nakoľko druhá býva väčšinou ešte početnejšia.

Ochrana proti obaľovačovi jablčnému je možná už len v najvyšších polohách nad 600 metrov nad morom v období od 9. do 14. júna prípravkami proti vyliahnutým húseniciam.

Zelenina

Vzhľadom na pretrvávajúce teplé a suché počasie je zaujímavé, že v niektorých lokalitách sú pozorované prvé slabé výskyty múčnatky mrkvovej napádajúcej mrkvu a petržlen. Najúčinnejšími opatreniami proti nej sú preventívne opatrenia, a to dodržanie normy výsevku (príliš nepresievať, aby neboli prehustené porasty), neprehnojovanie dusíkom, ničenie burín a včasné jednotenie. Pri chemickej ochrane sú povolené prípravky Sulikol K, Thiovit Jet a Karathane LC, ktoré sa používajú pri zistení prvých príznakov choroby.

Opätovne upozorňujeme na plesňové ochorenia, a to najmä pleseň zemiakovú na zemiakoch a rajčiakoch a pleseň uhorkovú na uhorkách. Jedná sa najmä o oblasti v okolí Nitry, Dudiniec a Rožňavy, pre zemiaky aj Sliača, Dolného Hričova, Čadce, Lieseka a Popradu.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood