Facebook Statistics
Značka Kvality

Darovanie potravín

Darovanie potravín po dátume minimálnej trvanlivosti

29-11-2016

Potraviny, pri ktorých uplynul dátum minimálnej trvanlivosti (DMT), je možné darovať a to najmä na charitatívne účely. Umožňuje to novela zákona o potravinách, ktorú dňa 29.11.2016 schválila Národná rada SR.

Cieľom novely bolo prispieť k zníženiu strát a odpadu pri potravinách. Upravuje sa možnosť použitia potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti v rámci celosvetového trendu na znižovanie strát potravín a odpadu z potravín, vrátane určenia zodpovednosti za bezpečnosť týchto potravín.

Z výsledkov laboratórnych skúšok vybraných trvanlivých potravín, ktoré si v štátnom akreditovanom laboratóriu v Bratislave dala urobiť Asociácia spotrebiteľov Slovenska (ASS) vyplynulo, že potraviny označené DMT sú pri dodržaní podmienok ich skladovania zdravotne bezpečné a chuťovo bezchybné, a to aj tri mesiace po uplynutí dátumu ich trvanlivosti.

Laboratórne skúšky vybraných trvanlivých potravín, ktoré si dala urobiť ASS, sa uskutočnili v dvoch termínoch. Prvýkrát v deň končiaceho sa dátumu ich minimálnej trvanlivosti, ktorý je na trvanlivých potravinách označovaný ako Minimálna trvanlivosť do a potom tri mesiace po tomto dátume. V obidvoch prípadoch laboratórne skúšky preukázali zdravotnú bezpečnosť, aj chuťovú a kvalitatívnu stálosť testovaných potravín. Išlo teda zásadne o trvanlivé potraviny, nazývané často aj ako suché potraviny, ako je fazuľa, tarhoňa, rezance, lúpané paradajky v konzerve, krekry a rôzne trvanlivé potraviny v prášku, ktoré ľudia v domácnostiach bežne skladujú.

V roku 2015 iba obchodné reťazce združené v SAMO (Billa, Kaufland, Lidl, Metro a Tesco) museli spolu zlikvidovať takmer 15.000 ton potravín v hodnote 12,5 milióna eur. Išlo pritom prevažne o trvanlivé produkty ako múka, cestoviny, cukrovinky, či nápoje, ktoré boli zdravotne neškodné. Negatívom takejto praxe je nadmerná tvorba potravinového odpadu na Slovensku, čo je v porovnaní napríklad s ČR takmer dvojnásobok a je porovnateľná s Maďarskom, ktoré má raz toľko obyvateľov. V týchto krajinách sa potraviny po uplynutí DMT môžu za stanovených podmienok ďalej darovať aj predávať.

Zdroj: TASR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood