Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív tlačových správ

Projekt Adoptuj kravičku je znovu spustený

18-09-2017

Zvýšenie spotreby mlieka a mliečnych výrobkov pôvodom zo Slovenska, to je cieľom projektu s názvom Adoptuj kravičku. Nová, vylepšená, verzia je už spustená.

  • Webová aplikácia, ktorej cieľom je zvýšiť spotrebu mlieka a mliečnych výrobkov zo Slovenska a pomôcť slovenským prvovýrobcom
  • Do projektu sa zapojilo 58 slovenských fariem z celého Slovenska s 10 000 kravičkami
  • Projekt pomôže u detí vypestovať správne stravovacie návyky a pozitívny vzťah ku zvieratám

„V spotrebe mlieka a mliečnych výrobkov Slovensko výrazne zaostáva za ostatnými krajinami Európskej únie. Projekt Adoptuj kravičku je jednou z možností ako napomôcť zvýšeniu spotreby mlieka a to už od detského veku. Chceme u detí vypestovať správne stravovacie návyky, pozitívny vzťah ku zvieratám a tiež zvýšiť povedomie o slovenských prvovýrobcoch mlieka,“ uviedla v súvislosti so spustením projektu Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka.

Projekt ako webová aplikácia je určený hlavne deťom, školám ako aj širokej verejnosti a umožňuje fiktívnu adopciu kravičky reálne žijúcej na farme. „Používateľ si za nákup slovenských mliečnych výrobkov bude môcť vybrať a adoptovať žijúcu kravičku z reálnej farmy. O kravičku sa môže naďalej starať formou hry pri opakovanom nákupe slovenských mliečnych výrobkov,“ vysvetlil Stanislav Voskár, prezident Slovenského mliekarenského zväzu.

Ako aplikácia funguje? Používateľ si najprv na mape zvolí farmu, ktorá je napríklad najbližšie jeho bydlisku. Následne si z danej farmy podľa fotografie vyberie kravičku, ktorá sa mu najviac páči a môže jej dať meno. Podmienkou adopcie kravičky je nákup desiatich slovenských mliečnych výrobkov a to tak, že v priebehu 10 dní zadá do systému EAN kódy aj s SK oválom zo zakúpených slovenských mliečnych výrobkov. Po zadaní všetkých 10 výrobkov (v priebehu 10 dní) je adopcia kravičky potvrdená systémom, ktorý užívateľovi vygeneruje „Rodný list kravičky“.

Adopciou sa používateľ môže posunúť do hry s kravičkou, kde za kúpu ďalších slovenských mliečnych výrobkov môže užívateľ svoju kravičku urobiť šťastnou a to staraním sa o kravičku, ktorej ukazovateľom spokojnosti je „šťasťomer“. Takto môžu používatelia medzi sebou aj súťažiť: koho kravička je šťastnejšia, kto sa o ňu lepšie stará. Projekt Adoptuj kravičku chce osloviť hlavne deti materských a základných škôl a realizáciou súťaží motivovať školy, zabezpečiť im návštevu fariem a rozšíriť im povedomie o slovenských farmách a slovenských mliečnych výrobkoch.

Do projektu sa zapojilo 58 slovenských fariem z celého Slovenska a poskytli tak deťom na adopciu viac ako slovenských 10 000 kravičiek. Projekt zastrešuje Mliečny fond a financovaný je slovenskými prvovýrobcami a spracovateľmi mlieka.

Internetová adresa projektu je www.adoptujkravicku.sk.

Zapojte sa aj vy!


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood