Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív správ

Spotrebitelia nákupom domácich vajec pomáhajú znižovať riziko zavlečenia chorôb hydiny

24-04-2019

Bratislava, 24. apríla 2019 – Vláda SR na dnešnom rokovaní schválila aktualizáciu nariadenia o zavedení tlmenia pseudomoru hydiny. Pseudomor hydiny je celosvetovo rozšírená, vysoko nákazlivá vírusová choroba domácich a voľne žijúcich vtákov, ktorá predstavuje vážne riziko nielen pre chovateľov hydiny, ale aj pre človeka. Kvalitný pohotovostný plán je preto pre štát mimoriadne dôležitý. Cieľom agrorezortu je zabezpečiť ochranu a kontrolu nášho územia. Plán obsahuje aj opatrenia, ktoré by sa realizovali v prípade výskytu nákazy.

Pseudomor hydiny je choroba, prenosná aj na človeka, ktorá môže vyvolať zápal očnej spojivky a príznaky podobné chrípke. Ochorenie sa najčastejšie šíri kontaktom chorých vtákov, kontaminovaním vody, krmiva a prostredia trusom a sekrétmi chorých vtákov. Najnáchylnejšia je naň práve hrabavá hydina. U kurčiat dochádza k náhlemu a vysokému úhynu bez klinických symptómov. „Na rozširovaní nákazy sa môžu podieľať aj vajcia, pričom značné riziko predstavuje transport hydiny zo zahraničia. Uprednostňovaním hydinového mäsa a vajec zo slovenských fariem tak pomáhajú spotrebitelia aj ochrane našich chovov. Slovenské chovy sú pritom dôsledne pod kontrolou od farmy až po pult predajne,“ povedala Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (nom. SNS).

Pseudomor hydiny je choroba, podliehajúca povinnému hláseniu v rámci EÚ. „Vyzývam na obozretnosť všetkých chovateľov a najmä drobnochovateľov, aby boli všímaví a každé podozrenie ihneď nahlásili úradným veterinárnym lekárom. Len spoluprácou a včasnou diagnostikou môžeme naše územie udržať bez tohto ochorenia. Agrorezort aktuálne robí všetko preto, aby sme boli na prípadné zaznamenanie výskytu dobre pripravení,“ upozornila šéfka agrorezortu Gabriela Matečná.

Medzi prvé príznaky pseudomoru hydiny u vtákov patria posedávanie, ospalosť a nezáujem o krmivo. Neskôr nastupujú príznaky respiračných porúch – vtáky dýchajú s otvoreným zobákom a vydávajú chrapľavé, resp. piskľavé zvuky. V horných častiach dýchacích ciest sa hromadí hlienovitý sekrét, ktorého sa hydina snaží zbaviť fŕkaním a mykaním hlavy. Okolo očí vzniká opuch, perie je našuchorené. Objavuje sa tiež zelená hnačka, niekedy s prímesou krvi. V dôsledku respiračných porúch dochádza k fialovému sfarbeniu hrebeňa a lalôčikov. Neskôr sa objavujú príznaky porúch centrálneho nervového systému – chôdza je nekoordinovaná, pozorujú sa kŕče alebo chvenie svalstva. Charakteristické je stočenie alebo vyvrátenie krku a nasledujú paralýzy krídiel a nôh. U nosníc je prvým príznakom pokles až úplné zastavenie znášky vajec na obdobie jeden až troch týždňov. U holubov je charakteristickým príznakom našuchorené perie, apatia, anémia, chudnutie a vodnatá hnačka. Nervové príznaky sa prejavujú chvením hlavy a neskôr paralýzou končatín, stočením alebo vyvrátením krku.

Za účelom zosúladenia so smernicou Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorou sa zavádzajú opatrenia EÚ na kontrolu pseudomoru hydiny, agrorezort revidoval nariadenie vlády SR, ktoré na dnešnom rokovaní schválila vláda. Toto nariadenie ustanovuje opatrenia, ktoré sa použijú v prípade výskytu pseudomoru hydiny v chovoch hydiny a v chovoch poštových holubov a ostatných vtákov, chovaných v zajatí. V súlade s legislatívou má Slovenská republika pripravený a schválený aj Národný pohotovostný plán pre prípad podozrenia a výskytu pseudomoru hydiny na území Slovenskej republiky, ktorý sa pravidelne aktualizuje. Experti zo SR sa pravidelne zúčastňujú Stáleho výboru pre rastliny, zvieratá, potraviny a krmivá Európskej komisie, kde sa pravidelne zasielajú aj všetky informácie, týkajúce sa nákazy a informácie o uplatnených opatreniach všetkých členských krajín.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood