Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív správ

Reakcia na Tlačovú konferenciu strany SaS
Agrorezort: Predstaviteľky SaS boli zneužité na ovplyvnenie súdneho konania

15-05-2018

V súvislosti s dnešným avizovaným tlačovým brífingom poslankyne NR SR Lucie Ďuriš Nicholsonovej a farmára Juraja Béreša upozorňujeme, že vo vzťahu k štátu si v minulosti neplnil zákonné povinnosti a nestaral sa o zverenú pôdu. Agrorezort má dôvodné podozrenie, že vzhľadom na to, že pán Béreš je aktuálne v súdnom spore so Slovenským pozemkovým fondom, je pravdepodobné, že zneužil predstaviteľky SaS na ovplyvnenie súdneho konania.

  • „Poškodený“ farmár Juraj Béreš si neplnil zákonné povinnosti a priznal, že na vymáhanie dlhu použil násilie
  • Dendrologický posudok preukázal, že sa nestaral o pôdu a sady
  • Starostovia viacerých obcí podali na neho podnet pre neplatenie obecných daní z pozemkov a porušovanie zákona o ochrane poľnohospodárskeho fondu

Podľa informácií SPF Juraj Béreš si ako nájomca Slovenského pozemkového fondu (SPF) dlhodobo neplnil svoje zmluvné povinnosti riadne a včas. Opakovane neuhrádzal nájomné v termíne splatnosti faktúr, nereagoval na písomnosti fondu, zároveň dendrologický posudok vypracovaný znalcom v roku 2014, jasne potvrdil, že sady, ktoré mal od SPF prenajaté 10 rokov, neobhospodaroval. Zároveň na pána Béreša podali starostovia viacerých obcí podnety za zlé zaobchádzanie s prenajatou pôdou a neplnenie si daňových povinností voči obciam. Juraj Béreš bol tiež dlžníkom v Sociálnej poisťovni.  Okresný úrad po prešetrení zároveň skonštatoval, že došlo k hrubému porušeniu zákona o ochrane poľnohospodárskeho fondu zo strany pána Béreša. Navyše, pán Béreš s úradmi riadne nekomunikoval, čo rovnako, ako je to napríklad v prípade nepodania daňového priznania, neospravedlňuje porušovanie zákonov. Za Juraja Béreša totiž mohli komunikovať, či už jeho rodinní príslušníci  alebo iné osoby na to oprávnené. Na základe týchto zistení pánovi Bérešovi nevzniklo prednostné právo na prenájom pozemkov. Ak v médiách opakovane tvrdí, že štát ho pripravil o pôdu, pravda je taká, že o pôdu sa pripravil sám neplnením si svojich povinností.

Veľmi vážnym faktom je aj tvrdenie samotného farmára Juraja Béreša v článku Andreja Bána, kde priznáva, že voči talianskemu podnikateľovi použil násilie: „Diego Roda? ... Keby bol mafista, tak po tom, ako som naňho poslal Ukrajincov, lebo ani mne neplatil, ma dá zlikvidovať. On mi namiesto toho do dvoch dní vyrovnal dlhy, smeje sa Béreš. Tým je preňho téma Talianov ukončená. To skôr Béreš sa správal voči nim ako mafián. Odkedy naňho poslal Ukrajincov, je s ním Roda taký kamarát, že sa mu zdraví ako prvý. Poldruha roka mal uňho dlh 1,5 milióna eur.“

Z horeuvedených dôvodov upozorňujeme, že farmár Juraj Béreš predstaviteľky SaS Luciu Ďuriš Nicholsonovú a tímlíderku Jarmilu Halgašovú vysoko pravdepodobne vtiahol do svojho súkromného sporu a politizáciou celého prípadu sa snažia ovplyvňovať súdny proces aj verejnú mienku vo svoj prospech.

Agrorezort má záujem riešiť problémy všetkých poctivých farmárov, ale nemôže sa zaoberať individuálnymi zlyhaniami jednotlivcov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood