Facebook Statistics
Značka Kvality

Archív správ

MPRV SR a PPA vyhlásili embargo na informácie súvisiace s vyšetrovaním prípadu vraždy novinára Jana Kuciaka a jeho priateľky

02-03-2018

Ministerstvo pôdohospodárstva a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) nebudú až do odvolania poskytovať informácie týkajúce sa vyšetrovania zločinu úkladnej vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho priateľky Martiny Kušnírovej. Dôvodom je možné ohrozenie vyšetrovania.

Pôdohospodárska platobná agentúra už v pondelok oslovila orgány činné v trestnom konaní zaoberajúce sa vyšetrovaním tohto prípadu a úzko s nimi komunikuje. „Plne rozumieme záujmu novinárov, ktorých kolega aj s priateľkou boli zavraždení, získať čo najviac informácií a okamžite. Našou snahou je však v prvom rade napomôcť vyšetreniu a potrestaniu osôb, ktoré za týmto zločinom stáli. Od nástupu nového vedenia rezortu aj PPA sme nastavili transparentnú a otvorenú komunikáciu voči novinárom i verejnosti. Zverejnenie niektorých informácií v tomto prípade však môže ohroziť, či zmariť vyšetrovanie a prácu vyšetrovateľov. Mimoriadne situácie si vyžadujú mimoriadne riešenia. Sme presvedčení, že aj samotní novinári chcú v prvom rade, aby ľudia zodpovední za tento zločin boli potrestaní, preto ich žiadame o porozumenie tohto nášho mimoriadneho kroku,“ uviedol Vladimír Machalík, riaditeľ komunikácie a marketingu MPRV SR.

V uvedenom trestnom konaní sú ministerstvo a PPA súčinní s orgánmi činnými v trestnom konaní, v rámci ktorého môžu podávať podrobné informácie z prostredia výkonu svojej činnosti len orgánom činným v trestnom konaní  z dôvodu neprípustnosti zmarenia vyšetrovania. V  tejto súvislosti preto pre ne prestáva platiť zákonná povinnosť poskytovať akékoľvek informácie, ktoré sa vzťahujú alebo môžu mať len potenciálnu súvislosť k vyšetrovanej udalosti. Funkcionári ministerstva a PPA poskytujú a naďalej budú poskytovať plnú súčinnosť len príslušným orgánom činným v trestnom konaní.

Agrorezort tak reaguje aj na aktivity Generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý dnes vydal pokyny, aby vzhľadom na citlivosť prípadu a absolútnemu zamedzeniu úniku informácií, ktoré by mohli sťažiť vyšetrovanie, špeciálny prokurátor neinformoval verejnosť a politikov, a to až do doby, pokiaľ bude možné zverejniť informácie bez negatívnych následkov na vyšetrovanie.

Informačné embargo MPRV SR a PPA platí až do odvolania.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood