Facebook Statistics
Značka Kvality

Matečná: Slovenskí spotrebitelia budú môcť nakupovať slovenskú zeleninu a ovocie stabilnejšie počas celého roka

19-07-2019

Bratislava, 19. júla 2019 – Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) vyhlásila výzvu na skladovacie kapacity pre plodiny špeciálnej rastlinnej výroby. V rámci tohto opatrenia podporí agrorezort slovenských poľnohospodárov z Programu rozvoja vidieka sumou 15 miliónov EUR. 

„Chceme, aby mohli slovenskí spotrebitelia siahnuť po slovenskej zelenine a ovocí čo najdlhšie počas celého roka. Práve podpora rozvoja a modernizácie skladov ovocinárov a zeleninárov zabezpečí stabilnejšie dodávky domáceho, slovenského ovocia a zeleniny k našim spotrebiteľom počas celého roka. Podporíme skladovanie plodín špeciálnej rastlinnej výroby z domácich polí ako napríklad rajčiaky, paprika, uhorky, cesnak, koreňová zelenina, špargľa, ale aj ovocie ako melóny, jahody, jablká, či marhule a mnohé iné,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

V rámci výzvy na výstavbu, rekonštrukciu a modernizáciu skladovacích kapacít sú oprávnené len investície súvisiace so skladovaním plodín špeciálnej rastlinnej výroby mierneho pásma, uvedených v prílohe výzvy. Okrem už vyššie spomenutých ide napríklad o zemiaky kapustu, cibuľu,  mrkvu,  karfiol, brokolicu, šalát, zeler, petržlen, reďkovku, kukuricu cukrovú či tekvice. Z ovocia sú to napríklad hrušky, slivky, ringloty, broskyne, čerešne, višne, či ríbezle. Súčasťou výstavby skladu môže byť aj výstavba bezprostredných vonkajších plôch, týkajúcich sa skladu a prípadné riešenie energetického hospodárstva, bezprostredne súvisiaceho s prevádzkou skladu.

„Výzvu sme pripravili tak, aby mali naši prvovýrobcovia dostatok času na prípravu projektov. Skladovanie úrody je totiž významnou súčasťou potravinárskeho dodávateľského reťazca. Výzva je zameraná na podporu poľnohospodárskych podnikov či už zvýšením produkcie alebo jej kvality v kritických odvetviach, zvýšením odbytu, znížením záťaže na životné prostredie vrátane technológii a to všetko prostredníctvom vybudovania skladovacích kapacít. Zapojiť sa do nej môžu fyzické a právnické osoby podnikajúce v poľnohospodárskej prvovýrobe – pestovatelia plodín špeciálnej rastlinnej výroby. Indikatívna výška finančných prostriedkov vo výzve je 15 miliónov EUR. Podávať a prijímať samotné žiadosti o nenávratný finančný príspevok na PPA bude možné od 1. do 17. októbra 2019,“ povedal Juraj Kožuch, generálny riaditeľ PPA.

Všetky informácie k výzve sú na: https://www.apa.sk/aktuality/vyzva-c-41-prv-2019-pre-podopatrenie-4-1-oblast-skladovacie-kapacity-a-pozberova-uprava/9191


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood