Facebook Statistics
Značka Kvality

SPPK nesúhlasí s vetom zákona o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami

25-02-2019

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) sa nestotožňuje s vetom prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý nepodpísal zákon o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami. Ten mal podľa SPPK ambíciu výrazne zlepšiť postavenie slovenských poľnohospodárov a potravinárov v rámci dodávateľsko-obchodných vzťahov.

"Domáci dodávatelia potravín roky doplácajú na tvrdú vyjednávaciu taktiku niektorých obchodných reťazcov, ktoré voči nim uplatňujú nekalé obchodné praktiky,“ tvrdí SPPK. Reťazce podľa nej nútia domácich dodávateľov dodávať potraviny za ceny pod výrobné náklady, uplatňujú na slovenské výrobky vyššie marže v porovnaní so zahraničnými a takto zneužívajú svoju ekonomickú silu. "Pre tieto praktiky sa v obchodoch nachádza len žalostných 40 % slovenských potravín," uviedla komora s tým, že šancu zmeniť tento stav prináša práve uvedený zákon. Okrem iného zavádza povinnosť umiestňovať minimálne 50 % slovenských potravín na letákoch.

"Práve z tohto dôvodu sa SPPK nestotožňuje s vetom prezidenta SR, ktorý v týchto dňoch tento právny predpis nepodpísal," uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Zákon o neprimeraných vzťahoch v obchode s potravinami považuje SPPK za jeden z najdôležitejších právnych predpisov v rámci potravinárskej legislatívy. "Aj preto vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby pri opätovnom prerokovávaní v pléne zákon schválili," uvádza sa na záver stanoviska.

Prezident SR Andrej Kiska v piatok (22. 2.) vetoval zákon o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami a vrátil ho poslancom s pripomienkami. Okrem iného navrhuje vypustiť ustanovenia o povinnosti uvádzať v reklamných materiáloch aspoň 50 % slovenských výrobkov. Pri podiele slovenských potravín v letákoch argumentuje ustálenou európskou judikatúrou, z ktorej vyplýva, že takéto opatrenie je v rozpore s pravidlami voľného pohybu tovaru na spoločnom trhu Európskej únie (EÚ).

Novelu zákona z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR parlament schválil 5. februára.

(TASR)


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood