Facebook Statistics
Značka Kvality

Pozemkové úpravy pomôžu priniesť poriadok do vlastníckych vzťahov

11-10-2018

Súčasná podoba pozemkových vzťahov na Slovensku je mimoriadne komplikovaná. Prevláda rozdrobenosť a hlavne nejasnosť vlastníckych a užívateľských vzťahov. Riešením sú pozemkové úpravy, ktoré môžu priniesť poriadok vo vzťahoch, skrátiť lehoty konaní, ale aj ušetriť nemalé prostriedky.

„Rozdrobené vlastníctvo, keď sa o pozemok delí množstvo spoluvlastníkov, sťažuje život občanom aj firmám a to nielen v poľnohospodárstve, ale prakticky vo všetkých odvetviach hospodárstva. Súčasný stav pozemkových vzťahov nielen že bráni ďalším investíciám, ale komplikuje a predlžuje tiež stavby vo verejnom záujme ako sú napríklad cesty, školy, škôlky, nemocnice, či domovy sociálnych služieb,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR na medzinárodnej vedeckej konferencii „Slovensko – krajina neznámych vlastníkov“ v Nitre.

Rozdrobenosť vlastníctva pôdy a komplikácie v užívateľských vzťahoch majú na Slovensku korene v dedičskom uhorskom práve a neskôr v kolektivizácii. Dôsledkom toho vznikajú nevyjasnené a nevyvážené vzťahy medzi vlastníkmi a užívateľmi. Vlastníci majú problém dostať sa k užívaniu svojich pozemkov. Najväčšie problémy majú malí vlastníci a tiež mladí farmári.

Na Slovensku je v súčasnosti 8,4 miliónov vlastníckych parciel, 4,4 milióna evidovaných vlastníkov pozemkov a 100,7 milióna spoluvlastníckych vzťahov. Priemerný počet spoluvlastníkov na 1 parcelu je 11,93 a jeden vlastník v priemer vlastní 22,74 parciel.

„Systémovým riešením sú pozemkové úpravy, ktoré však prebiehali len veľmi pomaly. Doteraz bolo ukončených len 418 komplexných a 91 jednoduchých pozemkových úprav z celkového počtu 3559 katastrálnych území. Našim cieľom je tento proces urýchliť a najmä zaviesť efektívny systém do budúcnosti. V praxi to znamená zadefinovať jasnú zodpovednosť, kompetencie a pripraviť príslušné legislatívne a technické predpisy. Pripravujeme analýzu, ktorá má stanoviť poradie katastrálnych území, v akom sa budú pozemkové úpravy vykonávať. Kritériami budú najmä rozdrobenosť, počet užívateľov, poberateľov dotácií, nájomcov či mladých farmárov,“ vysvetľuje Gabriela Matečná.

Podľa ministerky treba nastaviť reálne ciele. Z kapacitných dôvodov možno začať proces sceľovania v 120 katastrálnych územiach ročne, čo znamená, že by celý proces trval približne 30 rokov. „Už za desať rokov by teda bolo vidieť veľký efekt na celom Slovensku. Dôležité je však zabezpečiť stabilný prísun financií, ktorý na 30 rokov odhadujeme na úrovni 800 až 850 miliónov.“ Agrorezort už vyhlásil verejné obstarávanie, ktoré vytvorí priestor pre vykonanie komplexných pozemkových úprav vo viac ako 160 katastrálnych územiach. Alokovaných je viac ako 44 miliónov eur. Ministerka Gabriela Matečná tiež avizovala aktualizáciu Koncepcie usporiadania pozemkového vlastníctva.

Pozemkové úpravy sú jedným zo základných riešení vlastníckych práv k poľnohospodárskym a lesným pozemkom. Výsledkom pozemkových úprav je nové usporiadanie vlastníckych vzťahov k pozemkom, ich evidencia v katastrálnych operátoch katastra nehnuteľností, nové nájomné vzťahy k pozemkom, ako aj realizované technické a ekologické opatrenia spoločných a verejných zariadení.

 

Pozemkové úpravy v číslach

  • Počet vlastníckych parciel:                                   8,4 miliónov
  • Počet evidovaných vlastníkov pozemkov:              4,4 milióna
  • Počet spoluvlastníckych vzťahov:                         100,7 milióna
  • Priemerný počet spoluvlastníkov na 1 parcelu:      11,93
  • Priemerný počet parciel na 1 vlastníka:                22,74

 

„Komplexné“ pozemkové úpravy

  • počet ukončených: 418
  • počet prebiehajúcich: 18
  • počet ukončených prípravných konaní: 290
  • počet prebiehajúcich prípravných konaní: 58

 

Jednoduché pozemkové úpravy

  • počet ukončených: 91
  • počet prebiehajúcich: 126
  • počet ukončených prípravných konaní: 26
  • počet prebiehajúcich prípravných konaní: 89

Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood