Facebook Statistics
Značka Kvality
Poľnohospodárstvo

V sekcii nájdete informácie, ktoré sa týkajú pestovania rastlinných komodít - signalizačné, situačné a výhľadové správy, dokumenty vzťahujúce sa na chov hospodárskych zvierat, podmienky pestovania geneticky modifikovaných rastlín či ekologického poľnohospodárstva. Sekcia Vám ponúka informácie o bezpečnosti a označovaní potravín, dôležité informácie pre spotrebiteľov, legislatívu vzťahujúcu sa na jednotlivé potravinárske komodity, biopotraviny, ale aj rôzne štatistické údaje obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami. Záujemcovia tu nájdu pravidlá režimov priamej podpory pre poľnohospodárov v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ.

Upozorňujeme ovocinárov a záhradkárov na aprílové mrazy a potrebu prevencie

20-04-2017
  • Ohrozené stromy teplomilných ovocných druhov, jahody i zelenina
  • Rozhodujúca bude noc z 20. na 21. apríla
  • Odporúčanie vykonať preventívne opatrenia a sledovať predpoveď počasia

„Výrazné klimatické zmeny významne vplývajú i na prácu pestovateľov. Minulý rok sa museli popasovať s mrazmi, aké tu neboli 65 rokov. Teraz v apríli udrela zima opäť, je však dôležité byť na výkyvy počasia pripravený. Apelujem preto na ovocinárov, vinárov aj záhradkárov, aby v prípade, že tak ešte neurobili, čo najrýchlejšie vykonali preventívne opatrenia na minimalizovanie škôd,“ upozornila ministerka Gabriela Matečná.

K celoplošnému zničeniu ovocných sadov zatiaľ až na malé lokálne poškodenia stromov a ich kvetov nedošlo. Najväčšie starosti však robia ovocinárom a záhradkárom mrazy, ktoré udreli tento týždeň. Podľa Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho by dnešná  noc (z 20. na 21. 4.) mala byť rozhodujúca. Teploty majú klesnúť pod -2 až – 3 °C. Prízemná teplota môže byť ešte chladnejšia a mohla by poškodiť a úplne zničiť jahody.

Mnohí ovocinári sú už v pohotovosti a vykonávajú nočné ošetrenia, zapaľujú parafínové sviece, využívajú statické vrtule, helikoptéry na premiešanie chladných a teplých vrstiev vzduchu či zahmlievanie prostredníctvom špeciálneho dela. Efektívnym spôsobom je aj tzv. protiladová ochrana realizovaním povrchového zavlažovania ovocných sadov. Jednoduchou a ľahko dostupnou formou pre záhradkárov je použitie fólie, ktorou svoju úrodu zakryjú. Ochrániť tak môžu cesnak, cibuľu či jahody. Do netkanej textílie sa môžu obaliť aj okrasné rastliny, kvety v kvetináčoch je vhodné schovať dovnútra.  „Určite treba aj naďalej intenzívne sledovať predpovede počasia. Kvalitné domáce ovocie aj zeleninu treba zachrániť, verím, že sa to pestovateľom podarí v čo najvyššej možnej miere,“ dodala G. Matečná.  

V roku 2016 zažili ovocinári v SR neskoré mrazy, aké tu neboli vyše pol storočie. Výrazne ovplyvnili 158 pestovateľov a 2 800 ha sadov. Mrazy zasiahli jablone, hrušky, broskyne, marhule, slivky, čerešne a jahody. U najpestovanejších druhov ovocia klesla celkovo úroda až o viac ako polovicu.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood