Facebook Statistics
Značka Kvality
Poľnohospodárstvo

V sekcii nájdete informácie, ktoré sa týkajú pestovania rastlinných komodít - signalizačné, situačné a výhľadové správy, dokumenty vzťahujúce sa na chov hospodárskych zvierat, podmienky pestovania geneticky modifikovaných rastlín či ekologického poľnohospodárstva. Sekcia Vám ponúka informácie o bezpečnosti a označovaní potravín, dôležité informácie pre spotrebiteľov, legislatívu vzťahujúcu sa na jednotlivé potravinárske komodity, biopotraviny, ale aj rôzne štatistické údaje obchodu s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami. Záujemcovia tu nájdu pravidlá režimov priamej podpory pre poľnohospodárov v rámci Spoločnej poľnohospodárskej politiky EÚ.

Slovenský med je lepší ako cukor, zhodli sa deti

10-01-2017

Agátový, gaštanový, slnečnicový... Slovensko sa môže pochváliť jedným z najkvalitnejších medov na svete. Na jeho dôležitosť, ako aj význam včiel upozornila  ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná počas medových raňajok.

Náučná akcia sa stretla s veľmi pozitívnym ohlasom. Najväčší zážitok z nej malo 75 druhákov, ktorí mali vďaka predstaviteľom Slovenského zväzu včelárov a Združeniu Slovenská včela možnosť ochutnať dve desiatky medov. Skúsení včelári im porozprávali o vzniku medu i o ďalších produktoch získaných vďaka poctivej práci včiel. Deti sa dozvedeli napríklad aj to, že na 1 kg medu musia včely navštíviť až milión kvetov.  „Včela je veľmi dôležité zviera. Musíme si ju vážiť, veď vďaka nej máme nielen med, ale aj propolis, vosk, materskú kašičku či včelí jed, ktorý sa využíva v zdravotníctve,“ zdôraznila ministerka, ktorá sa s malými žiakmi porozprávala o včelách, mede, ale aj o raňajkách a stravovaní. Zároveň spolu s veľvyslankyňou Slovinska Bernardou Gradišnik pokrstila knižku Denník Včielky Medky.

Druháci si mali na čom pochutnať, k dispozícii mali medy, s ktorými slovenskí včelári povyhrávali viacero medzinárodných súťaží. „Je sladučký a lepší ako cukor,“ zhodli sa malí školáci. „Napriek tomu, že sme malá krajina, náš med patrí medzi najkvalitnejšie na svete. Úplné prvenstvo patrí kvalitnej slovenskej medovine,“ pripomenul Ľudovít Gál predseda Slovenského zväzu včelárov. 

Zatiaľ čo v minulosti bolo na Slovensku okolo 400 000 včelstiev, v súčasnosti máme 17 000 včelárov a 270 000 včelstiev. Stúpa však spotreba medu. Keď v roku 2004 štatisticky na obyvateľa bola spotreba medu štvrť kilogramu, v roku 2015 je to 1,2 kilogramu. Chýbajúci med sa potom na Slovensko dováža z Mexika, Argentíny a Číny. Niet však nad ten slovenský. „Slovenským spotrebiteľom odporúčam nakupovať z dvora u známych včelárov,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.

Pôvodná myšlienka Medových raňajok vzišla zo Slovinska, na základe viacročných pozitívnych skúseností našla podporu v Európskej únii a v rámci nej ju podporili aj slovenskí včelári. Medové raňajky sa v roku 2016 uskutočnili na materských a základných školách po celom Slovensku. Zúčastnilo sa ich viac ako 1500 detí, čo je dokonca 2,5-krát viac ako v roku 2015, kedy malo podujatie svoju premiéru. V rámci podpory podujatia vyšiel aj obežník Slovenského zväzu včelárov, plagátik, omaľovanka a súbor pracovných listov.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood