Facebook Statistics
Značka Kvality
Lesy, drevo, poľovníctvo

Sekcia obsahuje všetky informácie a dôležité metodické usmernenia, ktoré sa týkajú lesného hospodárstva, spracovania dreva či pozemkových spoločenstiev. Poľovníkom a poľovníckym organizáciám ponúka rôzne usmernenia lovu zvierat, poľovnícku a lesnícku legislatívu, strategické dokumenty a metodické pokyny, správy o lesnom hospodárstve, zoznam odborných lesných hospodárov a zoznamy známych vlastníkov, ktorí o užívacie práva nepožiadali. Na stránke sú zverejnené správy zo zasadnutí Stáleho lesníckeho výboru Európskej komisie.

Novela zákona o lesoch reaguje najmä na klimatickú zmenu

12-09-2019

Národná rada SR dnes na rokovaní schválila Zákon o lesoch z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV SR). Zákon podrobnejšie špecifikuje uplatňovanie prírode blízkeho hospodárenie v lesoch ako jedno z dôležitých opatrení v podmienkach prebiehajúcej klimatickej zmeny. Sprísnením podmienok náhodnej ťažby sa znemožňuje zneužívanie tohto inštitútu. Zároveň sa ustanovuje ochrana pralesov ako významných lesníckych miest a ako prvý predpis definuje aj možnosti a podmienky bezzásahového územia.

„Slovensko patrí svojimi prírodnými hodnotami k najbohatším krajinám Európy. Lesy pokrývajú viac ako 41% povrchu našej krajiny. Po tisícročia plnili a plnia významné produkčné, ochranné, environmentálne, ale aj celospoločenské funkcie. Poskytujú človeku nielen nenahraditeľný zdroj energie, ale pomáhajú tiež zachovávať biodiverzitu, predchádzať klimatickej zmene a jej dopadom, chránia pôdu i vodu a sú domovom vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Našou povinnosťou je zachovať zdravé lesy aj pre budúce generácie,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Schválený zákon reaguje na požiadavky praxe pri prebiehajúcej klimatickej zmene. Precizuje tiež problematiku ochrany lesných pozemkov a rieši úpravu postupov pri uplatňovaní hospodárskych spôsobov. „Fenomén globálnej klimatickej zmeny postihol aj naše lesy. Opakujúce sa prírodné kalamity a následný rozmach škodlivých činiteľov významne ovplyvňuje zdravotný stav porastov, a to najmä smrekových,“ upozornila ministerka Gabriela Matečná. Pomôcť zmierniť dopady klimatickej zmeny má aj definovanie a uplatňovanie prírode blízkych spôsobov hospodárenia s cieľom zachovania alebo zlepšovania biologickej rozmanitosti, odolnosti, produkčnej a obnovnej schopnosti lesov.

Zákona o lesoch prehodnocuje podmienky vykonávania náhodnej ťažby, pričom sa sprísňuje režim hlásenia vzniku náhodnej ťažby, teda neplánovanej či kalamitnej. V prípade, ak odhadnutý objem dreva z náhodnej ťažby počas platnosti programu starostlivosti o lesy presiahne 15 % zásoby porastu uvedenej v opise porastu alebo na súvislej ploche s výmerou viac ako 0,3 hektára, je povinnosťou obhospodarovateľa lesa nahlásiť vznik každej náhodnej ťažby orgánu štátnej správy lesného hospodárstva. Touto úpravou sa vytvára predpoklad pre celkové sprísnenie uplatňovania náhodnej ťažby a dôslednejšiu kontrolnú činnosť orgánov štátnej správy lesného hospodárstva a ochrany prírody a krajiny.

Návrh zákona o lesoch dopĺňa Slovenskú lesnícko-drevársku inšpekciu ako orgán štátnej správy lesného hospodárstva a jej kompetencie, najmä kompetenciu vykonávať štátny dozor v lesoch podľa ustanovení zákona o lesoch. Zároveň sa menia a dopĺňajú niektoré ustanovenia týkajúce sa uvádzania dreva a výrobkov z dreva na trh, čo má za cieľ zamedziť vstupu dreva z nezákonnej ťažby alebo výrobku z takéhoto dreva na trh.

„Minulosť lesníctva má na Slovensku hlboké korene. Celé generácie lesníkov systematicky pestovali a zveľaďovali naše lesy a snažili sa udržať rovnováhu medzi požiadavkami spoločnosti a udržaním biologickej diverzity, integrity a zdravia lesných ekosystémov. Som rada, že spoločnosť si čoraz viac uvedomuje dôležitosť nielen produkčných, ale aj mimoprodukčných funkcií lesov. Predložený zákon na tieto požiadavky plne reflektuje,“ uzavrela ministerka Gabriela Matečná.

Najdôležitejšie zmeny v Zákone o lesoch

  1. Definícia prírode blízkeho hospodárenia v lesoch
  2. Vyhlasovanie pralesov
  3. Nahlasovanie náhodnej ťažby a jej sprísnenie
  4. Preplácanie zvýšených nákladov na  opatrenia na zabránenie šírenia a premnoženia škodcov z envirofondu
  5. Definícia mimoriadnych udalostí v lesoch, pri ktorých dochádza k ohrozeniu ekologickej stability alebo biologickej diverzity a možnosť vydania osobitných opatrení na ochranu lesov
  6. Konania pri schvaľovaní programov starostlivosti o lesy v európskej sústave chránených územiach sa budú posudzovať podľa zákona o ochrane prírode
  7. Sprísňujú sa zámeny lesných pozemkov
  8. Využitie lesných pozemkov vo vlastníctve štátu na verejnoprospešné účely v prospech miest a obcí
  9. Zabezpečenie osobitného obhospodarovania lesa ak vlastník nezabezpečuje odborné hospodárenie
  10. Doplnenie Slovenskej lesnícko-drevárskej inšpekcie ako orgánu štátnej správy lesného hospodárstva

Kompletné znenia zákona nájdete tu:

https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/cpt&ZakZborID=13&CisObdobia=7&ID=1509


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood