Facebook Statistics
Značka Kvality
Lesy, drevo, poľovníctvo

Sekcia obsahuje všetky informácie a dôležité metodické usmernenia, ktoré sa týkajú lesného hospodárstva, spracovania dreva či pozemkových spoločenstiev. Poľovníkom a poľovníckym organizáciám ponúka rôzne usmernenia lovu zvierat, poľovnícku a lesnícku legislatívu, strategické dokumenty a metodické pokyny, správy o lesnom hospodárstve, zoznam odborných lesných hospodárov a zoznamy známych vlastníkov, ktorí o užívacie práva nepožiadali. Na stránke sú zverejnené správy zo zasadnutí Stáleho lesníckeho výboru Európskej komisie.

Projekt cezhraničnej spolupráce Biodiverzita SK-CZ

05-09-2017

K mnohým cezhraničným projektom Európskej únie, ktoré sa zameriavajú na zlepšenie stavu životného prostredia, patrí aj projekt s názvom Spoločne za posilnenie a ochranu biodiverzity v Strážovských vrchoch a Bielych Karpatoch.

  • Biodiverzita predstavuje rozmanitosť živočíšnych a rastlinných druhov
  • Výsadba a doplňovanie nehospodárskych druhov drevín so zníženou početnosťou populácie do porastov, monitoring cicavcov a lúčnych biotopov

„Tento spoločný projekt LESOV Slovenskej republiky, štátny podnik a cezhraničného partnera Lesov Českej republiky, štátny podnik, je zameraný na ochranu biodiverzity cezhraničného územia prostredníctvom spolupráce v oblasti ochrany a koordinovaného riadenia prírodne významných území”, uviedol Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku LESY Slovenskej republiky.

V polovici augusta sa v Českej republike uskutočnila úvodná terénna exkurzia na jednom z miest realizácie projektu v obci Štítna nad Vláří (okres Zlín). Táto akcia bola zameraná na oboznámenie sa účastníkov s aktuálnym stavom lokalít, v ktorých sa v rozmedzí rokov 2017 až 2019 budú jednotlivé opatrenia realizovať. „Projekt je realizovaný v rámci Európskeho fondu regionálneho rozvoja v Programe cezhraničnej spolupráce Interreg V-A Slovenská republika - Česká republika 2014-2020.”, hovorí Radko Srnka, hovorca LESOV Slovenskej republiky. „Celkové výdaje projektu sú rozpočtované vo výške 775 239,66 EUR, zo strany vedúceho partnera v rozsahu 59,86% a cezhraničného partnera 40,14%“, uviedol Martin Pavlíček, riaditeľ Lesov ČR Krajské riaditeľstvo Zlín.

K nosným aktivitám projektu bude patriť odstránenie nežiadúcej krovitej vegetácie (trnka, hloh, šípka), čo spolu s pravidelným kosením dlhodobo neobhospodarovaných lúk umožní návrat vzácnych horských druhov rastlín, najmä chránených druhov z čeľade vstavačovitých.

Získané seno spolu s ďalším krmivom bude v zimnom období poskytované lesnej zveri prostredníctvom prikrmovacích zariadení, čím sa výrazne znížia potencionálne škody na mladých lesných porastoch (odhryz a lúpanie kôry zverou).

Na okrajoch lúčnych biotopov budú vysadené plodonosné a ovocné dreviny, ktoré v konečnom dôsledku prispejú k zvýšeniu diverzity. Pre zlepšenie stability lesných biotopov bude na lokalitách s neprirodzenou skladbou drevín postupne vykonávaná výsadba drevín, ktoré sú pre oblasť Bielych Karpát typické. „Na záver projektu budú v uvedenom regióne vybudované informačné tabule a altánky, ktoré spolu s otvorením spoločného cezhraničného chodníka napomôžu zatraktívneniu cezhraničného regiónu pre rozvoj cestovného ruchu“, dodáva Radko Srnka.

Spoločné aktivity a opatrenia budú viesť v cezhraničnom regióne k zosúladeniu manažmentu prírodne významných území rozdelených štátnou hranicou a tým k ochrane biodiverzity tohto územia. Cezhraničná spolupráca partnerov projektu, bude taktiež viesť k zvyšovaniu povedomia o výskyte významných biotopov, potreby spoločného manažmentu a ich ochrany.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood