Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Stanovisko MPRV SR k návrhu zákona o odbytovom fonde

11-02-2013

Návrh zákona o Odbytovom fonde predložilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky ako iniciatívny návrh na základe návrhu a požiadavky Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Vzhľadom k pokračujúcej nejednotnosti samosprávy a akútnej potreby riešenia podpory predaja a propagácie slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov sme pristúpili k radikálnemu predloženiu predmetného zákona. Je nám ľúto, že sme z podnikateľskej sféry nedostali iný návrh koncepčného riešenia, ako je predložený návrh zákona. 

Návrh zákona je ústretový voči samospráve, dáva jej všetky rozhodovacie právomoci pre spravovanie vyzbieraných finančných prostriedkov, ktoré prichádzajú do fondu z podnikateľskej sféry.

Príspevok do Odbytového fondu je odpočítateľnou položkou z dane, čo považujeme za zásadnú vec a máme ju prerokovanú s MF SR.

Verejnosť nebola vylúčená z pripomienkového konania, všetky dotknuté organizácie dostali materiál na pripomienky a môžu sa k nemu vyjadriť. Materiál bol prvý krát verejne prezentovaný na potravinárskom dni SPPK v Nitre dňa 22. novembra 2012, kde bol prednesený v takej podobe, v akej je dnes na pripomienkovom konaní. Nakoľko je nevyhnutné urýchlene riešiť otázky podpory predaja slovenských poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov, nevidíme priestor na prerokovávanie odznova. Zajtra je pripomienkové konanie formou okrúhleho stola,  kde všetky otvorené otázky môžu byť prekonzultované.

Na správu fondu je vyčlenených 10 % na prvé dva roky, aby fond nastavil všetky organizačno-technické otázky tak, aby bol funkčný. V ďalších rokoch môže fond na svoju prevádzku minúť iba 7 % zo svojich príjmov. Zákon hovorí o limite do 7 %, takže nemusí byť minutý celý limit 7 %. Ročný príjem fondu sa predpokladá na úrovni 3 mil. EUR.

Odbytový fond je postavený ako fond, ktorý riadi podnikateľská verejnosť prostredníctvom svojich zástupcov v správnej rady a v dozornej rade. Činnosť fondu bude kontrolovať dozorná rada.

Nakoľko sa jedná o súkromné zdroje, nevidíme dôvod, prečo by  činnosť fondu mal kontrolovať NKÚ.

Pokiaľ bude zajtra uzatvorené pripomienkové konanie, tak by mal ísť návrh zákona na rokovanie vlády SR v stredu 20.2. 2013. Zákon by mal nadobudnúť účinnosť od 1. júla 2013.

Návrh zákona hovorí, že minister vymenuje členov správnej rady a dozornej rady na návrh na návrh komory – v tomto prípade SPPK, pretože tá je zriadená zo zákona.  Komora však musí predložiť návrh po predchádzajúcom prerokovaní s dotknutými občianskymi združeniami pôsobiacimi v sektoroch, ktoré budú do fondu prispievať. Menovanie ministra je v tomto prípade technického charakteru a ak si PKS neuvedomuje  - chráni práve aj jej záujmy, pretože PKS pôsobí v sektoroch stanovených v zákone a navrhovaní zástupcovia v orgánoch fondu musia byť len s jej súhlasom. V správnej rade je navrhovaných 8 členov za samosprávu (4 poľnohospodárstvo + 4 potravinárstvo) a 3 za MPRVSR, čím je zabezpečených 8 miest pre odborných zástupcov sektora. Podobne je to v dozornej rade, kde sú 4 zástupcovia sektora a 1 za MPRV SR. Rozhodovanie o účelovom využití peňazí je tak výlučne v rukách sektora, čo bolo naším primárnym záujmom, aby si sektor mohol rozhodovať o svojich finančných prostriedkoch vo fonde.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood