Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

VAROVANIE: Jedlé gaštany v ohrození

24-05-2012

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR informuje o prvom výskyte karanténneho škodcu jedlých gaštanov – hrčiarke gaštanovej (Dryocosmus kuriphilis), ktorá spôsobuje rýchly úhyn jedlých gaštanov.

Škodca spôsobuje vážne ekonomické, ekologické a sociálne škody. Boj proti škodcovi insekticídmi (prípravkami na ochranu rastlín) nie je účinný. Jedinou cestou, ako zabrániť jeho rozšírenie, je uplatňovanie vhodných fytosanitárnych opatrení pri obchodovaní s rastlinami na ďalšie pestovanie.

Dňa 13. 3. 2012 boli na územie Slovenskej republiky dovozené výpestky gaštana jedlého z Talianska, z ktorých boli zo stromov, ktoré prejavovali príznaky poškodenia (symptomatické stromy) včera (dňa 23. 5. 2012) odobraté vzorky a následne boli dnes Ústredným kontrolným a skúšobným ústavom poľnohospodárskym (ÚKSÚP), oddelením všeobecnej a karanténnej diagnostiky vo Zvolene,diagnostikované ako pozitívne na hrčiarku gaštanovú (Dryocosmus kuriphilus).

 Mladé stromy gaštanov jedlých boli v mieste dodávky okamžite izolované a budú zlikvidované spálením okamžite po doručení rozhodnutia ÚKSUP, ktoré bolo dnes vydané podľa Opatrenia ÚKSÚP OOR/262/2012 z 19. 3. 2012 na zabránenie zavlečenia a rozširovania Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu na území Slovenskej republiky a podľa § 9 zákona č. 405/2011 o rastlinolekárskej starostlivosti.

Časť stromov bola však z miesta dodania zásielky ďalej distribuovaná do záhradných centier – Agroservis Stupava (10 ks), Záhradné centrum Klívia – Bratislava (10 ks) a Gardencentrum Anna Vavrová – Bratislava (5 ks) a Centrum rozvoja záhradníctva Prievidza na priamy predaj konečným spotrebiteľom.

Vzhľadom k tomu, že je vysoká pravdepodobnosť, že mladé stromčeky jedlých gaštanov sú napadnuté hrčiarokou gaštanovou, MPRV SR vyzýva občanov, ktorí si stromčeky z týchto záhradných centier v období od 12. 3. 2012 doposiaľ zakúpili, aby ich okamžite zlikvidovali spálením. V opačnom prípade sa škodca z hálok (viď obrázky) v krátkom čase vyliahne a zamorí všetky jedlé gaštany v Slovenskej republike a následne sa veľmi ľahko rozšíri aj do susedných štátov.

Zamorenie by spôsobilo rýchly úhyn všetkých jedlých gaštanov na našom území, čím by Slovenská republika prišla o jeden zo zaujímavých  domácich produktov rastlinnej výroby ale aj dôležitý prvok tvorby krajiny.

Len pre doplnenie a ucelenú informáciu:

MPRV SR v spolupráci s Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) zorganizovali v Nitre dňa 28. 3. 2012 odborný seminár cielený na verejnú informovanosť o nových hrozbách v zdraví rastlín, na ktorý boli pozvaní zástupcovia záhradných centier zo západoslovenského a stredoslovenského regiónu. Na seminári odznela okrem iných aj prednáška zameraná na ochranné opatrenia proti tomuto škodcovi. Rovnaký seminár sa bude konať 6. 12. 2012 v Košiciach pre východoslovenský región.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood