Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Vláda schválila nový zákon o poľovníctve

29-05-2019

Bratislava, 29. mája 2019 – Vláda Slovenskej republiky dnes schválila návrh nového zákona o poľovníctve z dielne Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR). Nový zákon sa zameriava na všetky dôležité oblasti. Približne 60 000 držiteľom poľovných lístkov prináša stransparentnenie procesov, menej byrokracie a poplatkov. Zákon zároveň rieši aj škody spôsobované zverou na poľnohospodárskych plodinách, či v lesníctve a zaoberá sa aj ochranou prírody a živočíchov.

„Poľovníctvo je činnosťou vo verejnom záujme a je súčasťou kultúrneho dedičstva, tvorby a ochrany životného prostredia, ktoré sa však musí prispôsobovať moderným trendom a zmene krajiny. Nastavujeme preto systematické rozsiahle zmeny, ktoré prinášajú poriadok, rovnováhu a transparentnosť. Pripravili sme nový zákon pre moderné uvedomelé poľovníctvo, so zachovaním jeho tradícií a prioritných úloh. Spoločným záväzkom štátnej správy a samotných poľovníkov preto ostáva udržiavať v očiach verejnosti pozitívny obraz o slovenskom poľovníctve a jeho nezastupiteľnej úlohe v krajine,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Na Slovensku je približne 4,45 mil. ha poľovných pozemkov, ktoré sa rozdeľujú na 1 880 poľovných revírov, s priemernou výmerou 2 366 ha. Pri príprave návrhu zákona agrorezort vychádzal aj z poznatkov z aplikačnej praxe, čím reaguje na viaceré problémy, ktoré sa pri uplatňovaní starého zákona objavovali. Návrh zákona tak precizuje viaceré ustanovenia, ktoré sú v súčasnom zákone nejasné alebo nedostatočne upravené. Nový zákon upravuje starostlivosť o zver, zlepšovanie jej životných podmienok, ochranu zveri a poľovníctva, uznávanie, zmeny a užívanie poľovných revírov, poľovnícke hospodárenie, plánovanie a dokumentáciu, vedenie centrálneho registra poľovníckych organizácií, podmienky lovu a zužitkovanie zveri. Zákon vymedzuje aj pôsobnosť Slovenskej poľovníckej komory a mnohé ďalšie oblasti.

„Novinky sa odzrkadlia najmä v stransparentnení viacerých procesov, ako napríklad v oblasti rozhodovania o prenájme poľovných revírov, spresňujú sa aj postupy okresných úradov, zjednocujú sa procesy v oblasti ochrany prírody a ochrany chránených živočíchov. Zmeny sa dotknú aj poľovníckej kynológie, poľovných hospodárov, obmedzenia strieľania voľne pohybujúcich sa psov a mačiek, či plánovania lovu zveri. Zavádza sa register užívateľov poľovných revírov, register poľovníckej stráže, register poľovníckych hospodárov a definuje sa informačný systém v poľovníctve,“ spresnila šéfka agrorezortu Gabriela Matečná. Poľovný lístok sa bude po novom vydávať aj na dobu neurčitú.

S cieľom zachovania genofondu voľne žijúcich populácií pôvodných druhov zveri, pribudne aj nový environmentálny nástroj štátu v podobe zavedenia chránených poľovných oblastí. Vyjasňujú a zjednodušujú sa viaceré nástroje pre ochranu zveri a ochranu chránených živočíchov.

„Nezabudli sme zapracovať aj požiadavky verejnosti, týkajúce sa zabezpečenia bezpečnosti počas lovu. Nový zákon umožňuje vyhlásiť zónu so zákazom lovu, napríklad v čase výchovy a kladenia mláďat. Od nového zákona preto očakávame viacero pozitívnych zmien v praxi,“ priblížil Peter Kicko, generálny riaditeľ sekcie lesného hospodárstva a spracovania dreva MPRV SR.

Pri príprave zákona o poľovníctve bolo jednou z priorít ministerstva vyriešenie problematiky vysokých stavov raticovej zveri a eliminácia škôd, ktoré táto zver spôsobuje v poľnohospodárstve a lesnom hospodárstve. Ministerstvo pri tvorbe zákona spolupracovalo so všetkými zúčastnenými stranami, ktoré mali rôznorodé predstavy. Agrorezort vypočul argumenty poľnohospodárov i poľovníkov  a navrhuje prijateľný kompromis zameraný na prevenciu predchádzania škôd. Novinky sa preto dotknú aj oblasti predchádzania vzniku škôd, ako aj uplatňovania ich náhrady. Návrh zákona obsahuje viacero nástrojov, smerujúcich k naplneniu požiadaviek, predložených už počas prípravy tohto zákona.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood