Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Na linke 43 do bratislavského lesoparku premáva elektrobus

09-11-2018

Do obľúbeného lesoparku v Bratislave premáva elektrobus. Dieselový autobus na linke 43 nahradilo ekologické vozidlo s pohonom na elektrinu.

„Emisie z dopravy trápia drvivú väčšinu miest, vrátane Bratislavy. Aj z tohto dôvodu sme mestám ponúkli možnosť získať finančné prostriedky na nákup nízkoemisných vozidiel pre mestskú hromadnú dopravu. Elektrobusy neprodukujú počas prevádzky škodlivé plyny a ich motory sú takmer bezhlučné. Najnovšie takéto vozidlá jazdia do bratislavského lesoparku. Ak má niekde naozaj zmysel nahradiť dieselový autobus elektrobusom, je to práve bratislavský lesopark, ktorý je obľúbenou rekreačnou zónou pre Bratislavčanov,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Prvé elektrobusy začali v Bratislave jazdiť v januári tohto roku. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ešte minulý rok schválilo pre Bratislavu financie na nákup 18 elektrobusov za 10,4 milióna eur, z toho 2 kusy v dĺžke do 9 metrov a 16 kusov v dĺžke do 12,2 metra. Ide o prostriedky z eurofondovej výzvy z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP), ktorá je zameraná na modernizáciu vozidlového parku autobusov mestskej hromadnej dopravy. Približne 21 miliónov eur je vyčlenených okrem Bratislavy aj pre Žilinu a Košice. „Financie sú určené na nákup autobusov mestskej hromadnej dopravy vysokoenvironmentálnymi nízkopodlažnými autobusmi spolu s budovaním zodpovedajúcej zásobovacej infraštruktúry, vrátane súvisiacich nabíjacích staníc,“ upresnila Gabriela Matečná.

Dopravný podnik Bratislavy od nákupu elektrobusov očakáva zmenu deľby prepravnej práce v prospech ekologicky priaznivejších módov dopravy a zníženie znečistenia ovzdušia. Nemenej dôležité je aj zníženie hlukovej záťaže. Elektrobusy znižujú energetickú náročnosť prepravy, a to vďaka tomu, že pri brzdení využívajú rekuperáciu energie. Zjednodušene povedané, energia pri brzdení sa vracia späť do akumulátorov.

Linka 43 premáva z Patrónky cez Železnú studienku popod Červený most až po Lesopark. Cez pracovný týždeň premáva denne 24 spojov a cez víkend a štátne sviatky 28 spojov prevažne s polhodinovým intervalom.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood