Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Agrorezort prvýkrát v histórii zverejnil mapy poľnohospodárskych plôch

12-07-2018

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR zverejnilo plochy, na ktoré poberajú žiadatelia dotácie prostredníctvom tzv. priamych platieb pre poľnohospodárov. Vďaka unikátnej spolupráci agrorezortu s Úradom geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) si budú môcť poľnohospodári aj vlastníci svoje vlastnícke vzťahy obhospodarovanej pôdy jednoduchým a prehľadným spôsobom nielen kontrolovať, ale aj aktívne riešiť.

  • Spolupráca agrorezortu a Úradu geodézie  priniesla historickú transparentnosť v pozemkových vzťahoch
  • Vlastníci aj poľnohospodári môžu kontrolovať vzťahy na obhospodarovanej pôde
  • Mapy poľnohospodárskych plôch a katastrálnych parciel sú už verejne dostupné

„Od môjho nástupu do funkcie zavádzame na agrorezorte opatrenia na zvýšenie transparentnosti v agrosektore. Na naše predchádzajúce kroky v tejto oblasti nadväzujeme a v spolupráci s Úradom geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) prinášame unikátne riešenie zverejňovania Registra pôdy LPIS. Ide o historicky jedinečnú spoluprácu, ktorá prináša transparentnosť, aká tu za žiadneho z mojich predchodcov nebola. Systém, ktorý sme spustili je prehľadný, používateľsky prívetivý a čo je dôležité, môžu do neho vstupovať nielen žiadatelia, ale aj verejnosť,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Agrorezort tak v spolupráci s ÚGKK ide nad rámec všetkých povinností vyplývajúcich z európskej či národnej legislatívy. Vlastníci pozemkov a poľnohospodári si môžu na základe niekoľkých klikov overiť vlastnícke vzťahy obhospodarovanej pôdy.

Rok 2018 priniesol po viac ako dvojročnej práci agrorezortu pre poľnohospodárov v podávaní jednotných žiadostí významnú zmenu. Vôbec prvýkrát v histórii museli úplne všetci žiadatelia o tzv. priame platby pre poľnohospodárov priložiť grafické prílohy výlučne v elektronickej podobe (GSAA). Elektronické grafické prílohy pokryli až 99,66 % plochy z celkovej výmery takmer 1,9 milióna hektárov obhospodarovanej pôdy na Slovensku, čo predstavuje 238 208 parciel (cca 98,88% z celkového počtu). Tieto údaje tak priniesli novú kvalitu presnosti údajov.

„Pred rokom sprístupnil rezort geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky novú webovú aplikáciu Mapový klient ZBGIS, ktorá poskytuje plnohodnotné informácie z rezortu geodézie, kartografie a katastra. Aplikácia je funkčne zameraná na zobrazovanie a interaktívnu prácu s digitálnymi údajmi katastra nehnuteľností, údajmi ZBGIS, registra adries, referenčnými geodetickými bodmi, rastrovými mapami z archívu ako aj s digitálnym modelom terénu a geografickými názvami. Tieto údaje sú integrované do jedného celku, čo umožňuje používateľom získať komplexnejšie informácie o konkrétnom území nielen z pohľadu aktuálnych vlastníckych vzťahov, ale aj z hľadiska topografie. Na základe dohody s MPRV SR sme pridali novú vrstvu, a to Register pôdy LPIS. LPIS sa zobrazuje v mapovej téme Kataster nehnuteľností, aby bolo možné zobraziť LPIS spolu s údajmi katastra nehnuteľností a ortofotomozaikou SR. Neoceniteľnou funkciou našej aplikácie je možnosť využitia priamo v teréne na mobilných zariadeniach, na ktorých sa zobrazí v rovnakom vzhľade (responzívny dizajn). Pri použití lokalizácie mobilného zariadenia prostredníctvom GPS modulu je možné pomocou funkcie „zobrazenie Vašej polohy“ priamo v teréne,  kde stojíte, sa lokalizovať a tak dostať informáciu o pozemku, na ktorom sa nachádzate,“ povedala Mária Frindrichová, predsedníčka ÚGKK SR.

V prvom kroku je potrebné otvoriť si webovú stránku ÚGKK SR a kliknúť na priečinok „Mapový klient ZBGIS“. Následne si treba otvoriť tému Kataster nehnuteľností https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster, aktivovať vrstvu LPIS a zadať obec/číslo parcely. Mapy sú vizualizované, zrozumiteľné, poľahky (na stupnici) sa dá nastavovať ich priehľadnosť. Následne číslo zadaného pôdneho bloku, respektíve kultúrneho dielu treba skopírovať do aplikácie Geopriestorovej žiadosti o podporu GSAA spravovanej Výskumným ústavom pôdoznalectva a ochrany pôdy (VÚPOP) na ich webovom sídle https://gsaa.vupop.sk/, kde sa zobrazí žiadateľ tzv. priamej platby.

Prílohy (dokumenty na stiahnutie)



Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood