Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Holandské vajcia už aj na Slovensku!

09-08-2017

Vajcia pôvodom z Holandska kontaminované pesticídom fipronil sa nachádzajú už aj na Slovensku. Objavili ich inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) vo veľkosklade pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom. Išlo pritom o 24 balení uvarených a ošúpaných vajec dodaných do SR z Holandska cez viacero krajín.

Veterinárni inšpektori objavili na Slovensku vajcia z Holandska obsahujúce pesticíd fipronil vo Vrbovom. Nejde však o maloobchodnú prevádzku, ale o veľkosklad pre gastronomické zariadenia. Vajcia obsahujúce rezíduá pesticídu vyviezli najprv z Holandska do firiem v Nemecku, kde ich spracovali. Hotové  výrobky, uvarené a ošúpané vajcia, boli dodané firme do Rakúska. Z rakúskej firmy prišla ich dodávka do veľkoskladu pre gastronomické zariadenia vo Vrbovom. Na Slovensko sa dostalo 24 balení. Rakúsky dodávateľ už odštartoval proces sťahovania.

„V tomto prípade sa absolútne potvrdilo, že čerstvosť je kritérium, na ktoré by mali spotrebitelia prihliadať. Hovorí totiž o kvalite výrobku. Rozhodne o nej nemôže byť ani reči pri uvarených a ošúpaných vajcia z Holandska alebo hlbokozmrazenom kuracom mäse z Brazílie. Znova vyzývam všetkých slovenských spotrebiteľov, aby sa nielen v obchodoch, ale aj v reštauráciách a hoteloch pýtali na pôvod surovín. Slovenské potraviny sú pod prísnou kontrolou našej veterinárnej správy od poľa až po regál,“ zdôraznila ministerka Gabriela Matečná. Práve Holandsko, ktoré je jedným z najväčších exportérov potravín na svete je v tomto roku zapletené už v druhom potravinovom škandále v EÚ.

Slovenskí veterinárni inšpektori sú už priamo na mieste vo Vrbovom a vykonávajú kontrolu, aby zistili, či bol dodržaný proces sťahovania. Zároveň preverujú distribučný zoznam, do ktorých prevádzok boli uvarené a ošúpané vajcia dodané. ŠVPS už informovalo aj Úrad verejného zdravotníctva.

Slovensko získalo informáciu o vajciach s rezíduami pesticídu fipronil pochádzajúcich z holandských fariem prostredníctvom systému rýchleho varovania. Rezíduá našli kontrolóri už počas laboratórneho testovania v Nemecku, Belgicku, Spojenom kráľovstve, Francúzsku, Švajčiarsku, ale už aj v Hong Kongu. Kontrolné orgány zistili nepovolené látky u producentov používajúcich prostriedok na ošetrenie sliepok proti parazitom s názvom DEGA 16. Výrobca do inak schváleného prípravku na ošetrovanie hydiny nelegálne pridával látku fipronil. Práve prípravok DEGA 16 používajú v Holandsku, Francúzsku, Taliansku, Nemecku, ale aj susednom Poľsku. Kontaminované nie sú všetky šarže, no kontroly stále prebiehajú. Analýzam podrobili aj iné prípravky používané na dotknutých farmách. Nelegálne pridávaný fipronil zistili taktiež v doplnku krmiva s názvom Copper Boost.

Ako správne nakupovať vajcia sa spotrebitelia dozvedia priamo na webovom sídle Agrorezortu: http://www.mpsr.sk/index.php?navID=385&id=11358

 


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood