Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná na stretnutí s vedením Slovenskej poľnohospodárskej univerzity o zvyšovaní atraktivity poľnohospodárskeho sektora

21-06-2016

Nitra, 20. júna 2016 – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná sa stretla s rektorom Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre Petrom Bielikom a s vedením fakúlt univerzity. Hlavnou témou bolo zvyšovanie atraktivity sektora poľnohospodárstva a kvality vzdelávania.

„Našim strategickým cieľom je pozdvihnúť úroveň poľnohospodárstva a zlepšiť vnímanie celého sektora vo verejnosti,“ uviedla na stretnutí ministerka Gabriela Matečná. „Poľnohospodári nie sú len tí, ktorí obrazne povedané sedia za volantom traktora. Zabezpečujú nám zdravé a kvalitné potraviny a neraz pracujú so sofistikovanými modernými technológiami.“ Ministerka zároveň priznala, že v celom sektore chýbajú kvalifikovaní ľudia. Rovnako chýba absolventom dostatočná prax. Preto sa chce aj v spolupráci s univerzitou zamerať na propagáciu a marketing s cieľom zvýšiť záujem o štúdium ale aj prácu v poľnohospodárstve a potravinárstve.

Viacerí zástupcovia z fakúlt SPU pripomenuli dôležitosť zabezpečenia potravinovej sebestačnosti Slovenska či čerpanie grantov na rozvojové projekty. Témou bola aj certifikácia laboratórií, ktorými disponuje aj SPU. Jednou z možností ako podporiť výskum v slovenskom poľnohospodárstve, je napríklad certifikácia pivovarníckych laboratórií. V súčasnosti si totiž slovenskí výrobcovia piva musia dať certifikovať produkty v zahraničí napriek tomu, že existujú na Slovensku výskumné laboratóriá, ktoré by to dokázali zabezpečiť. „Nemôžeme byť dobrí vo všetkom, ale sú odvetvia v poľnohospodárstve, v ktorých Slovensko patrí doslova medzi svetovú špičku. Pivovarníctvo tam určite zaradiť môžeme,“ uzavrela ministerka.

Ministerka pôdohospodárstva si zároveň pozrela moderné laboratóriá Agrobiotech. Ide o výskumné centrum, ktoré sa zameriava na aplikovaný výskum v oblasti agrobiológie, biotechnológií a technológií v poľnohospodárstve, potravinárstve a bioenergetike. Je vybavené špičkovou výskumnou infraštruktúrou, ktorá umožňuje realizáciu výskumu na medzinárodnej úrovni.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood