Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerka Gabriela Matečná na stretnutí s vinármi: Slovensko má kvalitné vína, na ktoré môžeme byť hrdí

07-06-2016

(Bratislava, 2. júna 2016) Slovensko má vynikajúce a kvalitné vína, na ktoré môžeme byť hrdí, uviedla Gabriela Matečná, ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR, na stretnutí so Zväzom vinohradníkov a vinárov. Podľa ministerky je vinársky sektor jeden z najlepšie fungujúcich v slovenskom poľnohospodárstve.

Na Slovensku sa zachováva trend výroby vín najvyššej kvality, ktoré tvoria viac ako 85 percent z celkovej produkcie. Vinári spracovávajú takmer výlučne slovenské hrozno. V roku 2015 vyprodukovali vinári viac ako 51 tisíc ton hrozna na ploche 15 tisíc hektárov.

Vinári a vinohradníci na stretnutí s ministerkou otvorili témy nekalých obchodných praktík, administratívnych prekážok pri vyplácaní financií z programu rozvoja vidieka, ale aj následkov mrazov. Kontroly Štátnej veterinárnej a potravinovej správy odhalili viacero prípadov, kedy bol geografický pôvod v rozpore s deklaráciou pôvodu krajiny Slovensko. Rovnako kontroly odhalili v niektorých prípadoch aj výrazný prídavok repného cukru. Ako uviedli na stretnutí vinári a vinohradníci, zväz investuje nemalé prostriedky do podpory konzumácie kvalitných slovenských vín a falšovanie krajiny pôvody vín kvalitu ničí.

Ministerka Gabriela Matečná sa prostredníctvom Poľnohospodárskej platobnej agentúry bude zasadzovať o zníženie administratívnej záťaže pri poukazovaní platieb. Takisto prisľúbila podporu pri odškodnení vinohradníkov, ktorých postihli jarné mrazy. Napriek tomu, že vinohradníci sa snažili prvé dni chrániť vinohrady rôznymi spôsobmi najmä zadymovaním, postihnuté boli najmä nitrianska oblasť a malokarpatská oblasť. Takmer bez problémov sú lokality na východe Slovenska. Z celkovej výmery obhospodarovaných vinohradov je odhadovaná škoda 40-50 percent, miestami až 80 percent. Predbežne vyčíslené priame škody na tržbách dosahujú 8,4 mil. eur. Údaje nie sú konečné, naďalej prebieha zber údajov, ale aj inventarizácia porastov od poškodených poľnohospodárskych subjektov.

V roku 2015 dosiahol zahraničný obchod v komodite víno negatívne obchodné saldo vo výške 47,414 mil. eur. Export dosiahol hodnotu 16,057 mil. eur, pričom kľúčovým cieľovým trhom bola Česká republika (14,8 mil. eur). Dovoz vína dosiahol hodnotu 63,472 mil. eur. Najvýznamnejšími dodávateľmi vína boli Maďarsko (10,1 mil. eur), Česká republika (6,7 mil. eur), Španielsko (6,3 mil. eur) a Taliansko (5,7 mil. eur).


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood