Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerka Gabriela Matečná sa zúčastnila neformálneho stretnutia ministrov poľnohospodárstva EÚ v Holandsku

01-06-2016

(Bratislava, 1. júna 2016) Zjednodušenie spoločnej poľnohospodárskej politiky, príprava slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ale aj inovatívne spôsoby pestovania ovocia a zeleniny, to boli témy neformálneho stretnutia ministrov poľnohospodárstva a rybného hospodárstva v Holandsku. Stretnutie sa konalo v dňoch 29. - 31. 5. v holandských mestách Eindhoven a Amsterdam.

Šalát pestovaný na vode, paradajky pod umelým LED osvetlením, mobilný skener obsahu potravín, mäsová zmrzlina, to sú len niektoré z technologických noviniek, ktoré Holanďania predstavili ministrom poľnohospodárstva Európskej únie na neformálnom stretnutí. Holandsko je pritom dvojkou na svetovom trhu v produkcii potravín hneď za USA. Okrem technológií, ktoré vzbudzujú množstvo otáznikov a pochybností, rezonovala najmä téma znižovania množstva odpadu z potravín. Na svete sa vyhodí približne tretina vyprodukovaných potravín. Holanďania predstavili tiež ekologickú likvidáciu škodcov prostredníctvom čmeliakov, pestovanie hríbov z kávy, recykláciu nepredaných potravín či používanie dronov na mapovanie poľnohospodárskej pôdy. „Holandsko je pre nás inšpiráciou, ako môžu moderné technológie pomôcť zlepšiť efektivitu pestovania, ale aj chuť, kvalitu a bezpečnosť potravín,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. „My však uprednostňujeme skôr klasický spôsob pestovania plodín v prirodzenom prostredí.“

Slovenská ministerka pôdohospodárstva symbolicky prevzala od holandského kolegu pripravované predsedníctvo v Rade EÚ. „Táto významná udalosť bude pre Slovensko predstavovať veľkú výzvu, na ktorú sa tešíme ale zároveň ju prijímame s rešpektom,“ uviedla Gabriela Matečná na stretnutí s eurokomisárom pre poľnohospodárstvo a rozvoj vidieka Philom Hoganom a holandským ministrom poľnohospodárstva Martijnom van Damom. „Máloktorý rezort je tak zviazaný s každodenným životom ľudí ako je práve poľnohospodárstvo. Od jeho fungovania totiž závisí kvalita potravín a tým aj naše zdravie,“ dodala ministerka.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood