Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Ministerstvo pôdohospodárstva spúšťa kampaň na podporu mlieka

17-05-2016

(Bratislava, 16.5.2016) - Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR spúšťa spotrebiteľskú kampaň zameranú na podporu mlieka a mliečnych výrobkov. Ide o jedno z opatrení proti kríze v mliečnom sektore.

„Mlieko je takmer dokonalá potravina. Je v ňom množstvo bielkovín, tukov, minerálov či enzýmov,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná. „Našim cieľom je podporiť prvovýrobcov a spracovateľov mlieka a mliečnych výrobkov. Zabezpečujeme tým tiež zamestnanosť v regiónoch.“

Kvôli zrušeniu kvót na výrobu mlieka sa krajiny strednej a východnej Európy boria s problémom nadprodukcie. Celoeurópska produkcia sa zvýšila v prvom kvartáli 2016 až o 7,4 %, čo  spôsobilo medziročný pokles ceny surového kravského mlieka až o 12 %. Pokiaľ sa situácia nezmení, hrozí zánik až tretiny slovenských producentov.

Na ministerstve pôdohospodárstva vznikla krízová pracovná skupina, ktorá pripravuje celý rad finančných i nefinančných opatrení na zlepšenie situácie na trhu s mliekom. Jedným z nich je  spotrebiteľská kampaň na zvýšenie povedomia o mlieku a mliečnych výrobkoch a na podporu ich predaja. Práve mliekari majú najväčšie zastúpenie, až 287 z celkových 1 099 produktov, označených Značkou kvality SK.

Prvú časť kampane spúšťa ministerstvo v spolupráci s Fun rádiom. Kampaň bude prebiehať štyri týždne a jej celková hodnota bude 120 112,42 EUR. Financovanie je zabezpečené z rozpočtovej kapitoly ministerstva na podporu Značky kvality SK. Cieľovou skupinou sú najmä mamičky a mladé rodiny s deťmi. Kampaň bude prebiehať interaktívnou formou.

Kampaň na podporu mlieka bude dlhodobejšia. Ministerstvo ju realizuje po dohode s výrobcami a spracovateľmi, ktorí sú pripravení sa na nej podieľať. Kampaň bude informovať spotrebiteľov o výhodách konzumácie mlieka a mliečnych výrobkov z pohľadu zdravia, ale aj podpory lokálnej ekonomiky a producentov.

Foto: TASR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood