Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Prevádzkovatelia reštaurácií a jedální musia poskytnúť zákazníkovi informáciu o pôvode hydinového mäsa

26-04-2016
  • Podľa Únie hydinárov Slovenska podiel čerstvého, kvalitného a veterinármi kontrolovaného slovenského hydinového mäsa je v reštauráciách asi 10 % a v školských stravovacích zariadeniach je to asi 18 %.
  • Diktovať prevádzkovateľom jedální a reštaurácií odkiaľ majú nakupovať suroviny, nie je možné. Je však možné zvýšiť požiadavky na čerstvosť a ďalšie parametre kvality.
  • Najväčšiu úlohu v otázke kvality potravín zohráva spotrebiteľ.

Bratislava, 26.4.2016 – Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) má záujem zvýšiť kvalitu potravín v jedálňach a reštauráciách a podporiť aj slovenských spracovateľov. Reaguje tak na informáciu Únie hydinárov Slovenska, podľa ktorej podiel slovenského hydinového mäsa je v reštauráciách 10 % a v školských stravovacích zariadeniach 18 %. Ministerka Gabriela Matečná zdôrazňuje dôležitú úlohu spotrebiteľov.

Agrorezort už vypracoval „Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie“, ktorý už bol zaslaný na Úrad vlády. Podstatou tohto dokumentu je uložiť rezortom a ich inštitúciám aplikovať kritériá kvality surovín a potravín pri ich obstarávaní v rámci svojho stravovania, a to pri rešpektovaní platnej legislatívy a pravidiel hospodárskej súťaže.

Nakoľko priame uprednostňovanie slovenských výrobcov nie je v zmysle platnej legislatívy možné, agrorezort pristúpil k vypracovaniu návrhu minimálnych požiadaviek na kvalitu a ďalších parametrov surovín a potravín pre potreby hromadného stravovania. Tie kladú dôraz na zachovanie výroby jedál a nápojov z čerstvých surovín, používanie potravinových komodít najvyššej kvality vysledovateľnosťou pôvodu. Predpokladá sa, že pri dodržiavaní požiadaviek na kvalitu a čerstvosť surovín sa zvýši úspešnosť slovenských výrobcov v rámci obstarávania surovín pre hromadné stravovanie.

Podporovať slovenských výrobcov potravín chce ministerstvo pokračovaním realizácie Národného programu podpory poľnohospodárskych  produktov a potravín Značka kvality SK. Pre lepšiu rozpoznateľnosť slovenských potravín a poľnohospodárskych produktov na trhu bola prijatá vyhláška. Tá určuje podmienky používania dobrovoľného označovania poľnohospodárskych produktov a potravín. Ide o používanie loga „slovenská potravina“ pre označenie vybraných jednozložkových poľnohospodárskych výrobkov a potravín s podielom 100 % suroviny zo Slovenska.

Povinnosť poskytovania informácie o pôvode hydinového mäsa je legislatívne ošetrené priamo nariadením EÚ. Prevádzkovateľ zariadenia spoločného stravovania je povinný poskytnúť zákazníkovi informáciu o pôvode hydinového mäsa. V nariadení nie je predpísaný spôsob, ako má prevádzkovateľ reštaurácie alebo iného zariadenia spoločného stravovania poskytnúť tieto informácie. Môže ich teda uvádzať v jedálnom lístku, oznamom (výveske, reklamnom pútači, elektronicky) alebo ústne na požiadanie s podmienkou, že za ich pravdivosť je sám zodpovedný.

„Bez ohľadu na platnú legislatívu v téme pôvodu potravín najväčšiu rolu zohráva spotrebiteľ,“ dodala ministerka Gabriela Matečná. „Je potrebné, aby sa zákazníci zaujímali o to, čo si objednávajú a nakupujú. Kvalita a pôvod potravín úzko súvisí s tým najcennejším čo máme, a to je zdravie.“

Zdroj foto: TASR


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood