16. október Svetový deň potravín. Čo viete o potravinovej bezpečnosti?

16. október Svetový deň potravín. Čo viete o potravinovej bezpečnosti?

16. október je celosvetovo oslavovaný ako Svetový deň potravín. Je príležitosťou pre zvýšenie úsilia o dosiahnutie potravinovej bezpečnosti a správnej výživy pre všetkých. Rok 2017 sa zameriava na prepojenie príčin a dôsledkov migrácie na potravinovú bezpečnosť. Vyskúšajte svoje vedomosti v nasledujúcom kvíze a spoločne sa staňme generáciou, ktorej budúcnosť ľudstva nie je ľahostajná.



  • Odstránenie hladu, potravinovej neistoty a chudoby vo svete, udržateľnosť prírodných zdrojov
  • Ochrana zdravia ľudí
  • Zamedzenie vojnovým konfliktom a zabezpečenie mierovej spolupráce krajín sveta

  • 2050
  • 2030
  • 2020

  • Dostatok potravín a zároveň ekonomická dostupnosť potravín pre všetkých ľudí s primeraným výživovým zložením podľa ich kultúrnych preferencií
  • Zloženie potravín, ktoré nie je zdraviu škodlivé
  • Rôznorodosť potravín

  • 690 miliónov
  • 815 miliónov
  • 1,9 miliardy

  • podvýživa a nedostatok mikronutričných prvkov
  • podváha, zakrpatenie, chradnutie
  • podvýživa, nedostatok mikronutričných prvkov, nadváha a obezita

  • Šetriť vodou, energiou, znižovať množstvo a triediť odpad, chrániť lesy, starať sa o zeleň
  • Nakupovať lokálne potraviny, neplytvať potravinami, konzumovať viac jedál rastlinného pôvodu, podporovať produkty ekologického poľnohospodárstva
  • Obe možnosti

  • 50%
  • 20%
  • 33%

  • Vojnové konflikty, klimatická zmena, prírodné katastrofy, nedostatok jedla
  • Kvalitnejšie životné podmienky
  • Možnosť vzdelávať sa