Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Nemocniciam po celom Slovensku sme darovali 150 vianočných stromčekov

29-11-2018

Prostredie v nemocniciach pacientom aj zdravotníkom počas vianočných sviatkov spríjemnia živé vianočné stromčeky. Agrorezort daroval prostredníctvom Lesov SR 150 živých slovenských ihličnanov do nemocníc po celom Slovensku. Potešili sa z nich aj malí pacienti na Chirurgickej klinike Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave, ktorým pomohli ozdobiť stromček priamo ministri pôdohospodárstva a zdravotníctva.

  • Agrorezort daroval štátnym nemocniciam 150 vianočných stromčekov
  • Vôňa čerstvého ihličia rozžiarila oči aj 200 malým pacientom Národného ústavu detských chorôb v Bratislave
  • Takmer 400 slovenských stromčekov Lesov SR pre stovky organizácií pomáhajúcim ľuďom

„S Vianocami, pre mnohých z nás, najkrajšími sviatkami v roku, sa neodmysliteľne spája vôňa čerstvého ihličia z našich krásnych slovenských lesov. Žiaľ, nie všetci majú šťastie stráviť tieto dni v kruhu svojej rodiny. Aj preto pokračujeme v krásnej myšlienke a aj tento rok prinášame voňavú atmosféru do štátnych nemocníc po celom Slovensku. Aby spríjemňovali čas nielen pacientom, ale aj personálu, ktorý sa o nich stará,“ uviedla Gabriela Matečná, podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR).

„Verím, že stromčeky spríjemnia predvianočnú atmosféru v nemocniciach a urobia radosť pacientom aj zamestnancom. Ďakujem Lesom SR, že venovali zdravotníckym zariadeniam v tomto predsviatočnom období stromčeky. Každý z nich je svojím spôsobom autentický a verím, že spríjemní predsviatočné obdobie v nemocniciach,“ povedala Andrea Kalavská, ministerka zdravotníctva SR (MZ SR).

 ,,Veľmi nás teší, že po úspešnej minuloročnej akcii sme sa opäť stretli a aj tento rok dostanú naši malí pacienti živé stromčeky na lôžkové oddelenia. Príjemná atmosféra  spolu s neodolateľnou vôňou tak našim pacientom aj personálu spríjemnia pobyt v nemocnici,“ povedala Zuzana Laluhová Striežencová, medicínska riaditeľka NÚDCH a poďakovala všetkým zainteresovaným - MPRV SR, MZ SR a Lesom SR.

„Sme radi, že aj tento rok sa nám podarilo poskytnúť stovky vianočných stromčekov - jedličky, smreky a borovice do približne 400 zariadení po celom Slovensku. Aj takouto formou si spomíname na deti v detských domovoch, ale aj na ľudí v domovoch sociálnych služieb, resocializačných centrách a nemocniciach. Všetkým tým, ktorí nemôžu stráviť sviatky roka doma v kruhu svojich najbližších, prinášame kúsok „vianočného“ zeleného lesa zo slovenských lesov,“ uviedol Marian Staník, generálny riaditeľ podniku Lesy SR, ktoré dodávajú ročne na trh cez 5 000 vianočných stromčekov.

Vianočné stromčeky v rámci akcie Stromček pod stromček pochádzajú nielen z plantáží štátneho podniku Lesy SR, ale tiež priamo z lesov. Práve tieto sú starostlivo vyberané v rámci manažovania území tak, aby sa dosiahla požadovaná stavba, štruktúra a zloženie lesov. Kým umelohmotné vianočné stromčeky pri svojej výrobe a preprave znečisťujú ovzdušie, vytvárajú množstvo emisií CO2 a po viacročnom používaní sa stávajú súčasťou ťažko rozložiteľného odpadu, živé stromčeky sú so svojou produkciou kyslíka a ľahkou rozložiteľnosťou ekologickým prvkom Vianoc.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood