Facebook Statistics
Značka Kvality

Aktuality

Trh s mliekom nie je len slovenský problém, ale celej EÚ

05-04-2016

(Bratislava, 5. apríla 2016) – Mlieko a jeho prebytok je dnes v agrosektore najaktuálnejšou témou. Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná preto iniciovala stretnutie prvovýrobcov, spracovateľov a poľnohospodárskej samosprávy, aby hľadali spoločné riešenia krízovej situácie.

„Trh s mliekom nie je len slovenský problém, ale je to problém, na ktorý narážajú aj ostatné členské krajiny EÚ pre ruské embargo a zrušené mliečne kvóty. Predpokladám, že spolu s farmármi a mliekarmi nájdeme spôsob, ako sa dostať zo slepej uličky,“ poznamenala na úvod šéfka agrorezortu. Predseda Slovenského zväzu spracovateľov mlieka Alexander Pastorek informoval, že situácia na trhu sa zhoršuje, ceny stále klesajú.

„Podľa nášho interného prieskumu, ak sa situácia rýchlo nezmení, približne 1/3 chovateľov skončí a zlikviduje svoje chovy. Bolo by to nešťastné riešenie.” Pomocnú ruku ponúka aj Slovenský mliekarenský zväz. Podľa prezidenta zväzu Stanislava Voskára sa treba zamerať aj na nevyrovnané vzťahy v mliečnom reťazci a na prácu so spotrebiteľom. Medzi hlavné opatrenia by podľa predsedníčky Agrárnej komory Slovenska Heleny Patasiovej malo patriť zvýšenie podielu predaja slovenských výrobkov v obchodnej sieti. Ďalšími opatreniami, ktoré by mali pomôcť či už z krátkodobého alebo dlhodobého hľadiska, dostala na zodpovednosť pracovná skupina, ktorú zriadila ministerka G. Matečná.

„Opatrenia na riešenie krízy musia byť takého charakteru, aby sa dali uskutočniť z vnútra agrorezortu a aby nevyvolávali požiadavky na zdroje zo štátneho rozpočtu. Pri návrhoch riešení si nechám poradiť. Ocením prípadné nové návrhy rýchleho riešenia situácie, ktoré vzišli z okrúhleho stola a rozpracuje ich pracovná skupina. Určite je ale potrebné sa zamerať aj na propagáciu mliečnych výrobkov a zapracovať na budovaní spotrebiteľského patriotizmu,“ poznamenala.


Harmonogram ministra
AGROpodcast Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR
Nahlasovanie zásob komodít
Kalkulačky
Farmársky manuál SPP 2023 - 2027
Značka kvality
Školský program
Agromapy
EFSA – Temporary FC logo_socials
Integrovaný regionálny operačný program 2014 - 2020
Program rozvoja vidieka SR 2014 - 2022
Operačný program Rybné hospodárstvo 2014 - 2022
PRH 2021-2027
INTERREG V-A SK-CZ
Program cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko
Program cezhraničnej spolupráce na programe Interreg V-A Slovensko-Madarsko
Bestslovakfood